1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У ПЦУ створюють «румунський вікаріат» без жодного румунського приходу

У ПЦУ створюють «румунський вікаріат» без жодного румунського приходу

Члені Синоду ПЦУ, чергове засідання котрого відбулось 27 липня 2019 року, постановили утворити «Православний румунський вікаріат Української Православної Церкви (Православної Церкви) для релігійних організацій (релігійних громад та монастирів) в Україні з переважним числом етнічних румунів». Про це повідомляє прес-служба ПЦУ.

«Беручи до уваги пастирські потреби румуномовних православних громад в Україні, за зразком організації церковного життя парафій Румунської Православної Церкви з переважаючим числом етнічних українців – утворити Православний румунський вікаріат Української Православної Церкви (Православної Церкви України) для релігійних організацій (релігійних громад та монастирів) в Україні з переважаючим числом етнічних румун», – йдеться у повідомленні.

Згідно з прийнятим рішенням, «Православний румунський вікаріат УПЦ (ПЦУ) є підпорядкованою безпосередньо Предстоятелю Православної Церкви України Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України особливою адміністративною структурою з правами самоуправління у складі релігійного об’єднання Православної Церкви України. До Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ) можуть входити на добровільних засадах релігійні організації (релігійні громади та монастирі) з переважаючим числом етнічних румун. Для цих релігійних громад гарантуються права на дотримання за власним вибором румунської православної богослужбової, мовної та календарної традиції».

Права самоуправління та устрій вікаріату «закріплюються у Статуті Управління Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ), який має бути вироблений спільно з представниками релігійних організацій, що бажають увійти до складу Вікаріату, у братній співпраці з Румунською Православною Церквою відповідно до висловленої раніше її Священним Синодом позиції».

Нагадаємо, раніше очільник ПЦУ Епіфаній Думенко заявив, що румунський вікаріат на Буковині буде створений у тому випадку, якщо вдасться домовитися з Румунської Православною Церквою. На даний момент, як і раніше, у складі ПЦУ на Буковині немає жодного румуномовного приходу. Судячи з усього, у ПЦУ мають намір для переконання Румунської Церкви захопити численні буковинські «румунські» храми в УПЦ. Поки що такі спроби захоплення на Буковині успіху не мали.

Попередній запис
У Філарета кажуть, що до ПЦУ люди не підуть
Наступний запис
Ієрарху ПЦУ відкрилась «гірка реальність» щодо численності УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее