1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У «ПЦУ» підштовхують паству до зміни календаря, – Правблог

У «ПЦУ» підштовхують паству до зміни календаря, – Правблог

У «ПЦУ» ще раз підтвердили, що «працюють над календарною реформою» та кількість прихильників «Різдва 25-го» зростає. Про це заявив «митрополит» Димитрій Рудюк.

У принципі, ще в січні цього року глава «ПЦУ» Епіфаній Думенко заявив, що «Церква в цілому не проти переходу» (приблизно половина прихожан), але «це не зараз, треба провести велику просвітницьку роботу» (серед інших).

Думенко зазначив, що вони «аналізуватимуть», «працюватимуть» і в майбутньому, на його думку, «це питання буде вирішене позитивно».

Який висновок можна зробити з цих заяв?

Перше: керівництво «ПЦУ» принципово виступає за запровадження нового календаря. У цьому питанні вони й не можуть мати іншої думки, оскільки діють у фарватері політики Фанару, котрий ще у 1923 році під керівництвом патріарха Мелетія (Метаксакіса) намагався нав’язати григоріанський календар усьому православному світу.

Друге: вони свідомо підштовхують до прийняття нового календаря свою паству, прикриваючись евфемізмом «просвітницька робота» серед віруючих. Консерватизм котрих для ієрархів «ПЦУ» є лише неприємною перешкодою та забобонами, що не дозволяють здійснити календарну реформу негайно.

Третє: обмовки про те, що єпархії «ПЦУ» мають діяти синхронно у цьому питанні – це випад проти «митрополита» Михаїла Зінкевича, котрий вирішив діяти самостійно та відсвяткував Різдво 25 грудня 2019 року. За що один був підданий засудженню Синоду «ПЦУ» в лютому 2020 року. Зрозуміло чому – Зінкевич, як і раніше, є конкурентом Епіфанія у боротьбі за пост «предстоятеля» цієї структури. Тому його самодіяльність особливо не сподобалось Думенку.

В цілому, все це підкреслює залежність цієї структури від греків-фанаріотів, для котрих втілення ідей Мелетія (Метаксакіса) є ключовим у довготривалій стратегії з вестернізації Православ’я, і, в кінцевому рахунку, – з укладання унії з Католицькою церквою.

Правблог

Попередній запис
У Константинопольській церкві вшанували пам’ять жертв погромів 1955 року
Наступний запис
У Сирії заклали перший камінь будівництва нового храму Святої Софії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее