1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У ПЦУ запропонували Святославу Шевчуку не розпалювати протистояння і повернутися до православ’я

У ПЦУ запропонували Святославу Шевчуку не розпалювати протистояння і повернутися до православ’я

Ієрарх ПЦУ Іоасаф Василиків обурився тим, що глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук «вже вкотре заявляє, що Свята Софія Київська є їх материнським кафедральним храмом». Греко-католики відділилися від православного народу, нагадав він на своїй сторінці у Facebook.

«Якби це сказав якийсь сільський греко-католицький священик, я не висловив би подиву. Але це сказав верховний архієпископ УГКЦ, хіба він не знає, що українська греко-католицька ієрархія втратила східне материнське спадкоємство? Безперечно, що знає. Хіба він не знає, що Храм Святої Софії в Києві є материнським храмом православного, підкреслюю, православного українського народу, від якого вони відокремилися і таким чином стали чужими між своїми (українцями) і не стали своїми і між чужими (католиками)», – написав представник ПЦУ.

Він додав, що з боку глави УГКЦ недоречно наводити як приклад Храм Гробу Господнього в Єрусалимі, оскільки «як українські греко-католики, так і священнослужителі інших уніатських церков, які входять в структуру РКЦ, через уніатизм, який неодноразово засуджувався як в Баламанді , так і в аеропорту Гавани папою римським Франциском, не мають можливості здійснювати в ньому богослужіння, і не тільки в ньому, а й в інших католицьких храмах Палестини».

«Статус-кво в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі має місце тільки Православна, Римо-Католицька та Вірменська Церкви, – зазначив Василиків. – Тому з урахуванням того, що сказав глава УГКЦ, я зрозумів одне: він діє за принципом “якщо я не можу, тоді ніхто”, що побічно розпалює міжрелігійну ворожнечу, можливо навіть не бажаючи того».

У зв’язку з цим представник ПЦУ запропонував Святославу Шевчуку відмовитися від клерикалізму і повернутися до Православ’я.

«На Західній Україні, у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях ця Церква є клерикальною інституцією, яка по відношенню до Православної Церкви при допомозі і підтримці державних службовців діє виключно з позиції сили, і таких прикладів можна навести безліч, – підсумував Іоасаф Василиків. – З огляду на вищевикладене, закликаю владику Святослава і всіх архієреїв УГКЦ показати приклад: відмовтеся від клерикалізму, повертайтеся до православ’я, до Східного Материнського Коріння, до Володимирового Хрещення, станьте своїми між своїми. Не розпалюйте протистояння в серці України – Києві».

Попередній запис
Митрополит Митрофан: Жодна артилерія не зруйнує віру і любов
Наступний запис
Опублікували відео нападів рейдерів з ПЦУ на вірян УПЦ в Михальчі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее