1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У ПЦУ закликали патріотів не брати участь у Соборі УПЦ КП

У ПЦУ закликали патріотів не брати участь у Соборі УПЦ КП

У прес-службі ПЦУ звернулися до всіх «ієрархів, духовенства і вірян» із закликом не брати участь у майбутньому «Помісному Соборі» УПЦ КП, який має відбутися 20 червня. Заяву опубліковано на офіційному сайті цієї структури.

 

Автори документа запевняють, що ПЦУ не підпорядковується Константинопольському патріархату, а має статус незалежної Церкви: «Помісна Українська Православна Церква має повноцінний статус автокефалії, тобто повної адміністративної незалежності».

 

Також у Заяві стверджується, що Томос ПЦУ «принципово не відрізняється від ряду подібних Томосів, наданих у минулому автокефальним Помісним Церквам», а тому, на думку авторів, його негативні оцінки «цілком співзвучні з пропагандою проти Томосу з боку Московського Патріархату», а тому «викликають подив і глибоке неприйняття в Церкві та суспільстві».

 

Крім того, в ПЦУ заявляють, що «УПЦ КП як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об’єднання і приєднання до утвореної єдиної Помісної Православної Церкви України», а тому «проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП, зокрема під назвами її статутних органів (Священного Синоду, Архієрейського і Помісного Соборів) є незаконними».

 

На думку авторів Заяви, Філарет не має ніяких прав скликати ні «Помісний Собор» УПЦ КП, ні який-небудь інший, а отже «самовільні і нестатутні проведення зборів невизначеною групи неуповноважених осіб з присвоєнням цьому зібранню назви “Собору” означає церковне розділення і відокремлення організаторів та учасників таких зборів від Православної Церкви України з усіма канонічними і юридичними наслідками».

 

У підсумку, в ПЦУ закликали «всіх ієрархів, духовенство і вірян, бажаючих блага Церкві та Україні» не брати «ніякої участі в заходах і діях, які руйнують єдність Помісної Православної Церкви».

 

Водночас активістка ПЦУ Ярослава Міщенко заявила у Facebook, що «священики» Києва отримують смс-повідомлення від настоятеля Володимирського собору Бориса Табачека з запрошенням прибути в цей храм на «Помісний Собор» УПЦ КП 20 червня до 10.30. У разі відмови, за словами Міщенко, їм «погрожують звільненням з парафій». Міщенко закликала керівництво ПЦУ бути на зв’язку з кожним «священиком» і заявила, що «у Філарета все йде за московським планом».

Попередній запис
У ПЦУ репресують студентів КПБА за підтримку Філарета
Наступний запис
«Канонічний абсурд», – Миколай Данилевич про внесення святого УПЦ до святців Фанару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее