1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Пожарках віряни не дали «ініціативній групі» перевести громаду в ПЦУ

У Пожарках віряни не дали «ініціативній групі» перевести громаду в ПЦУ

16 лютого 2019 року духовенство і парафіяни Української Православної Церкви в селі Пожарки Рожищенського району Волинської області зуміли запобігти незаконному «переведенню» релігійної громади в нову церковну структуру. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив прес-секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Олег Точинський, який особисто був присутній на зборах «про перехід», організованих «ініціативною групою села», пише СПЖ.

«В цей день в село приїхали також представники місцевої влади, поліції і духовенства, – розповів отець Олег. – До речі, в одному з регіональних ЗМІ вже встигли написати, що представники УПЦ прибули для того, щоб зірвати збори, що абсолютно не відповідає дійсності. Особисто я неодноразово закликав і сільського голову, і поліцію, і всіх присутніх, щоб збори проходили виключно в рамках закону № 4128-д, який мені хоч і не подобається, однак регулює подібні процедури у правовому полі».

«По-перше, вдалося, посилаючись на норму про те, що “Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади”, визначити, що відповідно до вимог Статуту Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ села Пожарки членами релігійної громади вважаються ті, хто регулярно бере участь у богослужінні, сповідається і причащається, дотримується церковних канонів та приписів, творить справи віри і прагне до духовно-морального вдосконалення, – написав священнослужитель УПЦ. – По-друге, згідно з нормами закону 4128-д і Статуту релігійної громади, було визначено, що парафіяльні збори і збори територіальної громади – це різні речі. А згідно зі Статутом релігійної громади, парафіяльні збори повинні очолюватися настоятелем».

Протоієрей повідомив, що проти цього активно заперечував «благочинний» Київського патріархату, який також прибув на збори в село.

Після довгих суперечок збори все-таки вдалося перевести в законне поле і всі, хто не мав відношення до Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ села Пожарки, покинули приміщення клубу, а збори, як і було домовлено, очолив настоятель.

«Була створена лічильна комісія, після чого всі присутні, ідентифікуючи свої обличчя (а не підніманням рук вгору), залишали свої прізвища у списках або “за УПЦ”, або “за УПЦ КП”. Таким чином, збори завершилися наступним результатом: “за перехід в УПЦ КП” проголосувала 71 людина, проти – 65. Після цього, використовуючи норму законопроекту 4128-д про те, що “Рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту приймається не менш як двома третинами від числа членів релігійної громади”, був підведений підсумок зборів – Свято-Стефанівська релігійна громада УПЦ села Пожарки своєї конфесійної належності НЕ ЗМІНЮЄ!» – повідомив прес-секретар єпархії УПЦ.

Також він повідомив, що «ініціативній групі», яка скликала збори, запропонували в установленому законом порядку зареєструвати нову релігійну громаду і вже потім пред’являти свої претензії на почергові богослужіння у місцевому храмі.

При цьому отець Олег наголосив, що перевести збори села в Пожарках в правову площину вдалося з великими труднощами.

«Особисто я вже не вперше помічаю, що представники Київського патріархату, для зручності яких (не для УПЦ) цей закон був створений, не бажають ним керуватися. Невже це складно? Невже правоохоронні органи або органи державної влади не можуть забезпечити дотримання закону 4128-д? Якщо його не дотримуються, порушують норми статутів, ріжуть замки, а потім кажуть, що все було законно, тоді навіщо ці закони потрібні взагалі?», – підсумував священнослужитель УПЦ.

Попередній запис
Ми відраховуємо гроші не Москві, а до Пенсійного фонду України, – ієрарх УПЦ
Наступний запис
Правий сектор, влада і УПЦ КП не змогли захопити храм в селі Тесів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее