1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Михайлівці чиновники хочуть перевести храм в ПЦУ всупереч законодавству

У Михайлівці чиновники хочуть перевести храм в ПЦУ всупереч законодавству

Влада Саратського району робить спроби рейдерського захоплення храму УПЦ в селі Михайлівка Одеської області, повністю ігноруючи законодавство України та попередження Нацполіції про неможливість втручання органів місцевої влади в діяльність релігійних організацій.

За повідомленням прес-служби Одеської єпархії, 31 січня парафіяни Архангело-Михайлівського храму с. Михайлівка висловили одностайне бажання залишитися в канонічному послухові Українській Православній Церкві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Рішення було прийнято після молебню про мир в Україні та припинення різнодумства, який здійснив у місцевому храмі єпископ Южненський Діодор у співслужінні благочинного Саратського району протоієрея Миколая Костова, настоятеля храму протоієрея Іоанна Братинова і духовенства Саратського благочиння.

Потім духовенство і віряни УПЦ зустрілися з міською владою, в тому числі керівником Саратської РДА Антоном Лобаном, депутатами сільради та представниками територіальної громади.

Владика Діодор і співробітники юридичного відділу Одеської єпархії повідомили присутнім, що згідно із Законом 4128-д, прийнятим Верховною Радою України 17 січня 2019 року, рішення про зміну своєї юрисдикційної належності має приймати виключно релігійна, а не територіальна громада. Також священнослужителі та юристи УПЦ озвучили роз’яснення Нацполіції України про те, що до повноважень сільських, селищних, міських рад відповідно до Конституції України не належить вирішення питань, які стосуються організації діяльності релігійних громад, і тому «всі рішення, які приймаються на зборах територіальної громади щодо релігії, є незаконними і не можуть бути виконані».

Проте представники влади заявили, що все одно піднімуть питання про «перехід» громади УПЦ на загальному «сході села», незважаючи на законодавство України і рішення самої релігійної громади с. Михайлівка.

У зв’язку з цим представники Одеської єпархії УПЦ закликають Національну Поліцію України, а також представників обласної влади та депутатського корпусу взяти ситуацію під свій контроль і забезпечити можливість вирішення питань, пов’язаних із життєдіяльністю релігійних громад, в рамках чинного законодавства.

Попередній запис
Експерт: Захоплення храмів УПЦ відбувається за простою схемою
Наступний запис
Громада Богородчан висловила вірність УПЦ. Рейдери готують захоплення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.