1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. У конфлікті винен Епіфаній, – офіційна заява Філарета

У конфлікті винен Епіфаній, – офіційна заява Філарета

14 травня 2019 року «почесний патріарх» ПЦУ Філарет Денисенко опублікував на сайті УПЦ КП звернення «до всієї української православної пастви». «В останні дні у засобах масової інформації з’явилось чимало негативної інформації про нібито відновлення Київського Патріархату та проти мене, як Патріарха. Все це направлено на розділення Української Православної Церкви (мається на увазі ПЦУ, – ред.) котра щойно отримала від Вселенського Константинопольського Патріарха Варфоломія Томос про автокефалію. Це примушує мене сказати правду про ситуацію, у котрій опинилась наша Церква», – заявив він.

У зверненні Філарет вчергове наголосив, що Київський патріархат відновлювати не треба, оскільки він, як і раніше, існує і все ще зареєстрований у державних органах України. Відмову від Київського патріархату при отриманні Томосу Філарет назвав «ситуативною» та пояснив – так було треба для «теоретичного» переходу нової церковної структури під юрисдикцію Константинопольського патріархату.

Сам Філарет добровільно «обрав приниження» та погодився на обрання нового предстоятеля, щоб Україна отримала Томос.

«Була досягнута домовленість, що Предстоятелем буде митрополит Епіфаній, кандидатуру котрого висунув Патріарх Філарет, але керування Церквою в Україні буде продовжувати Патріарх. Предстоятель буде представляти Церкву в Православному світі, бо вона отримує статус митрополії, а також він буде допомагати Патріарху в управлінні Церквою, але управління Церквою залишається за Патріархом. Ця домовленість порушена і не виконується на ділі. Тому в церкві виникло розділення», – наголосив Філарет.

Денисенко підняв і питання діаспори. Зі слів «почесного патріарха», прописана у Томосі назва ПЦУ передбачає, що прихожани його релігійної організації, що живуть за кордоном, не належать до своєї церковної структури. «Православні українці за межами обурились цим. Вони хочуть належати до своєї рідної Церкви», – зазначив Філарет.

Конфлікт, що виник у недавно створеній ПЦУ, її ієрарх пояснив неслухняністю глави цієї релігійної організації Епіфанія Думенка.

«Новообраний Предстоятель УПЦ (ПЦУ) митрополит Епіфаній не дотримується тих домовленостей, котрі були досягнуті на Соборі 15 грудня 2018 року в Святій Софії», – заявив «почесний патріарх». 

З його слів, Москві нібито вигідне керівництво Епіфанія, під час котрого уповільнився або зовсім зупинився» «перехід» громад УПЦ під юрисдикцію ПЦУ, жоден архієрей з часу отримання Томосу не перейшов у нову церковну структуру, а Помісні Православні Церкви так її і не визнали.

«Предстоятель нічого не робить усередині Церкви без згоди Патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду та на Соборах УПЦ (ПЦУ) заради збереження єдності, її росту та утвердження», – так Філарет бачить вихід зі становища. 

Попередній запис
Ватикан: Через ПЦУ зупинився діалог між православними та католиками
Наступний запис
Священик УПЦ з села Півче розповів, як йому погрожував актив ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее