1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Константинополі не ризикнули йти на прорив в Україні, поки не було війни, – архієпископ Іов (Геча)

У Константинополі не ризикнули йти на прорив в Україні, поки не було війни, – архієпископ Іов (Геча)

Архієпископ Тельміський Іов (Геча) в інтерв’ю російській службі ВВС з приводу останніх рішень Фанару в Україні ухилився від відповіді, чому в 2008 році Константинопольський Патріархат не пішов на оголошення автокефалії в Україні, хоча тоді після естонської «кризи» (вторгнення фанаріотів до Естонії на територію РПЦ) у Києві уперше зустрілись та поспілкувались стамбульський та московський Патріархи.

Нагадаємо, що тоді про автокефалію також прохав Президент України Віктор Ющенко.

«Можливо, свідомість людей не була такою зрілою…», – припускає архієпископ Іов.

Щодо питання кореспондента про те, що в результаті проникнення Стамбулу в Україні може загостритись громадянське протистояння вже на релігійному підґрунті, то Геча заявив, що гірше за загибель та поранення десятків тисяч людей на Донбасі «вже нічого не трапиться», списавши все на інтереси Кремля в Україні.

«В Україні є багато православних вірян, котрі хочуть бути в церкві, але не хочуть мати зв’язки з Православною Церквою в Росії через конфлікт на Донбасі», – заявив архієпископ Константинополя, не уточнивши, що не менше віруючих відкрито просили Фанар не втручатись у те, що відбувається. 

Геча не уточнив, що в Олександрійському Патріархаті, що включає в себе понад 50 держав, серед котрих постійно тривають як громадянські, так і міждержавні конфлікти, питання автокефалій не піднімається, також достатньо незграбно ухиляючись від питання кореспондента. Говорячи про автокефалію в Україні, фанаріоти традиційно посилаються на тенденцію відповідності церковного устрою державному, «земському», однак це чомусь не стосується ані Олександрії, ані Константинополя, ані – поки що – Белграда.

Попередній запис
РПЦ не конфліктує з Фанаром, а захищає канони, – Патріарх Кирил
Наступний запис
Ієрарх Константинополя пригрозив РПЦ та половині Помісних Церков «санкціями»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее