1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Константинопольській Церкві назріває криза через США, – ЗМІ

У Константинопольській Церкві назріває криза через США, – ЗМІ

Інтронізація нового глави Грецької православної архієпископії Америки (Константинопольського Патріархату) митрополита Прусського Елпідофора відбудеться у США 22 червня. Але, як зазначають джерела у церковних колах, ситуація складна, багато хто в архієпископії не згоден з його кандидатурою, що може призвести до кризи. Інтронізація покаже, чи збереже церква в Америці єдність. Однак однозначно вона триватиме у негативній атмосфері, повідомляє РІА Новини.

 

Активний прихильник української автокефалії, Елпідофор очолив американську архієпископію у момент, коли в Америці все голосніше лунають голоси про надання їй автокефалії. Хоча 11 травня 2019 року за нього члени Синоду проголосували одностайно, його обрання викликало безліч запитань, зокрема, у плані дотримання законності процедури та інтересів американської пастви.

 

Публікації про те, що Елпідофор вже обраний американським архієпископом, з’явились на кількох церковних сайтах вже 10 травня. Джерело у церковних колах каже, що публікації брехливі, виборів 10 травня не було, вони планувались на 11 травня, однак їх перенесли на 10-15 червня на прохання ради Американської архієпископії. Саме вона просила  Синод врахувати її думку та поважати статут церкви Америки, включивши її кандидатів до переліку претендентів.

 

Пізно увечері 10 травня прес-служба Фанару – резиденції Константинопольського Патріарха у Стамбулі – повідомила, що ніяких архієреїв 10 травня не обирали. Зранку ж з’явились повідомлення, що вибори все ж відбулися та архієпископом Америки обраний Елпідофор. Водночас у церковних ЗМІ пішли публікації, що Димитрій, котрий пішов у відставку з цієї посади, намагався завадити обранню та затягнути процес, здійснити тиск на Синод. За словами джерела РІА Новини, обрання Елпідофора може ускладнити відносини Американської архієпископії з Патріархом Варфоломієм.

 

Серед банкірів та підприємців, котрі проти рішення Варфоломія, банкір Ефстатіос Валіотіс, котрий виступив рік тому за автокефалію американської церкви, Ніколаос Андріотіс з храму святого Димитрія в Асторії у Нью-Йорку та решта – священик отець Роберт Стефанопулос, батько Джорджа Стефанопулоса, колишнього радника президента Клінтона, нині оглядача АВС, котрий задовго до виборів сказав в одному з інтерв’ю, що Константинопольський Патріархат повинен бути уважним і не ігнорувати американців, як він це робив.

 

«За канонами має пройти єпархіальний Синод та запропонувати своїх кандидатів, і список патріархії повинен включити хоч одного з них. Але серед трьох кандидатів не було жодного американського митрополита. Це великий виклик для митрополитів – в Америці їх вісім. За статутом має прийматись до уваги і думка місцевих синодів, і зібрань кліриків та мирян. Це діє на всіх рівнях: священики, митрополити не можуть робити що їм заманеться. Так що інтронізація 22 червня відбуватиметься у негативній атмосфері», – каже джерело.

 

У Бостоні банкір Ефстатыос Валіотіс на церемонії присудження йому звання почесного доктора Богословської школи Святого Хреста запропонував Американській архієпископії розірвати стосунки зі Вселенським Патріархатом, в юрисдикції котрого вона перебуває, та стати автокефальною, або ж перевести Вселенський Патріархат до Америки. За словами банкіра – крупного кредитора церкви, – православні греки в Америці «не можуть керуватись невеликою групою людей, котрі перебувають у Туреччині, не мають пастви, мети та з іншим порядком денним».

 

Джерело у церковних колах зазначає, що Фанар поводиться нелогічно та порушує церковні канони. «Американська архієпископія, з одного боку, є найбільшою єпархією Вселенського Патріархату. З іншого боку, нерозумно дарувати автокефалію незаконній групі людей в Україні, у котрій не було необхідності. Не було потреби створювати новий розкол. Це порушує всі закони, у тому числі з точки зору системи, що діє в Америці», – каже джерело. Воно критично висловлюється про дії Варфоломія, котрий, з його слів, поводиться як папа Римський, що для Православної Церкви неприйнятно. На його думку, Варфоломій вже давно перебуває в ізоляції і нині намагається знайти вихід.

 

«На жаль, цей Патріарх, не вирішивши одну проблему, відкриває нову. Скрізь. Дуже багато проблем. І з іншими Церквами, і з новими землями у Греції», – каже співрозмовник.

Попередній запис
УПЦ КП існує дотепер, але без статуту, – Мін’юст
Наступний запис
Для активістів ПЦУ християнські норми нічого не варті, – православний публіцист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее