1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У ЗМІ намагаються пояснити мовчання Фанару у поточній ситуації зі Святою Софією

У ЗМІ намагаються пояснити мовчання Фанару у поточній ситуації зі Святою Софією

Наближене до Фанару видання orthodoxtimes намагається «розвіяти міф про тишу», якої дотримується у поточній дискусії навколо статусу Святої Софії у Стамбулі у Константинопольській церкві.

Нагадаємо, окремі аналітики зазначали, що скандальна публікація у проурядовому турецькому ЗМІ про зв’язки патріарха Варфоломія та турецького опозиціонера Гюлена передувала останньому підняттю теми статусу Святої Софії якраз для того, щоб змусити Фанар утримуватись від коментарів.

«Насправді, позиція Вселенського патріарха Варфоломія добре відома, і не раз цитувалась у минулому, навіть у коментарях для турецьких ЗМІ», наводять у виданні цитати глави Фанару семирічної давнини.

Зокрема, як зазначалось для aviketos.com, в інтерв’ю 2013 року, патріарх наголошував, що якщо Свята Софія буде відкрита як місце культу, це має бути християнська церква.

«Вона була побудована як храм, а не як мечеть», пояснював тоді патріарх Варфоломій, зазначаючи, що краще залишити її музеєм. Він навіть пропонував, що збереження цього статусу «не розпалює» і може бути знаком домовленості між християнами та мусульманами.

Більше того, пише видання, на початку 2014 року Вселенський патріарх в промові для Фанару ще раз продублював ці тези.

«Ми побачили, що є тенденція перетворити Святу Софію на мечеть в деяких секторах громадської думки. Як Церква, ми опонуємо цьому, і весь християнський світ відреагує з нами на таку можливість», наголосив Вселенський патріарх.

Незабаром після цього, під час візиту в Бонн, патріарх Варфоломій у коментарі для DW зазначив, що «Свята Софія у Константинополі, я вірю, не буде перетворена на мечеть, здоровий глузд та турецький реальний інтерес переважать, щоб вона лишилась музеєм. Я казав це публічно, в своїх тезах, інтерв’ю, я переказував свою позицію главі ЮНЕСКО, бо Свята Софія перебуває під захистом цієї міжнародної організації. Вона зараз відкрита для всіх відвідувачів як музей. І сотні, якщо не тисячі, бувають там щодня. І Туреччина має великий дохід від плати за музейний вхід».

Нагадаємо, на цей момент на захист статусу Святої Софії висловились лише в РПЦ та ЕПЦ, тоді як у кулуарах правлячої партії в Туреччині неоднозначно заявлено, що зі зміною статусу пам’ятки вже вирішено, а реакцію з боку США турецький МЗС розкритикував, порадивши «займатись своїми питаннями».

Попередній запис
Громади УПЦ КП та УАПЦ автоматично зараховані до ПЦУ, – релігійний аналітик
Наступний запис
Влада Чорногорії депортує священиків СПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее