1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У ЗМІ говорять про можливе перетворення на мечеть ще одного візантійського храму

У ЗМІ говорять про можливе перетворення на мечеть ще одного візантійського храму

Не виключено, що в Туреччині реалізують плани щодо перетворення ще одного візантійського храму на мечеть. Йдеться про обитель Хори в Стамбулі, який працював як грецький православний монастир до XV століття, коли османи перетворили його на мечеть, а з 1958 року він працює як музей. Незважаючи на те, що художня розкіш була замазана вапном, велика її частина була розкрита і сьогодні ведуться роботи з реставрації, які почали після війни американські фахівці.

«Це стосується не тільки візантійських пам’ятників і Святої Софії зокрема, але поширюється на всі пам’ятники. Законодавство про старожитності вельми слабке. Та й археологічна служба в Туреччині не має можливостей для їх підтримки. Останнім часом були й інші приклади недбалого збереження пам’яток, наприклад, на південному сході Туреччини в Hasankeyf. Через створення гідроелектричної греблі вода почала заливати селище великого історичного значення, де є важливі пам’ятники. Були заявлені протести з-за кордону і всередині країни, але це не завадило створенню греблі і руйнування», — зазначає Яніс Теохаріс, член грецької колегії археологів.

Крім перерахованих вище православних пам’ятників, Свята Софія в Візії, яка першою була перетворена в мечеть, Свята Софія в Нікеї (місце проведення VII Вселенського Собору) і Свята Софія в Трапезунді, пам’ятнику великого культурного значення з чудовими фресками і скульптурами всередині і зовні храму, а також і інші пам’ятники в різних районах Туреччини стають найбільш підходящими інструментами для залучення туристів, а також для загострення протиріччя на політичному рівні, і саме тому використовуються в їхніх власних інтересах.

orthodoxianewsagency.gr

Попередній запис
Громада УПЦ з Луцького госпіталю облаштувала нову каплицю
Наступний запис
Церква благословить усіх, хто бореться проти беззаконня, – митрополит Амфілохій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее