1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У ДТП загинув легендарний кобзар, захисник храмів УПЦ Василь Жданкін

У ДТП загинув легендарний кобзар, захисник храмів УПЦ Василь Жданкін

2 вересня 2019 року у Кременці Тернопільської області у ДТП загинув легендарний український бард, кобзар і бандурист, православний вірянин Василь Жданкін. Про це повідомив у Facebook журналіст Михайло Маслій.

Василь Жданкін – бард, кобзар, бандурист, що виграв Гран-прі фестивалю «Червона Рута» (1989, Чернівці), лауреат фестивалю «Оберіг» (1990, Луцьк) – народився 23 травня 1958 року на Кубані. У ранньому дитинстві переїхав з батьками до села Білокриниця Кременецького району Тернопільської області.

У 1975 році закінчив середню школу у Кривому Розі. Вчився в Українській сільськогосподарській академії (Київ) та Львівській консерваторії. У 1987 році закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури (1987), де створив квартет «Птах».

Співав у Волинському народному хорі, у Свято-Успенській Почаївській лаврі та Тернопільській обласній філармонії. Працював у Рівненській обласній філармонії, 1988-1990 – у львівському театрі-студії «Не журись!». З 1990 року став концертувати як кобзар.

У 1989 році, на заключному концерті фестивалю «Червона Рута», уперше публічно виконав майбутній державний гімн України «Ще не вмерла України…».

В останні роки жив у місті Кременець Тернопільської області. Був вірним прихожанином Української Православної Церкви, співав у церковному хорі Почаївської лаври. Василь Жданкін захищав храми УПЦ Кременецького району під час атак радикалів та розкольницьких угрупувань.

Василь Жданкін захопився поїздками на скутері, на котрому він у понеділок і виїхав востаннє з дому. Біля восьмої вечора, неподалік від домівки, легендарного українського співака збив легковий автомобіль. У нього залишилась велика сім’я – дружина та троє дітей.

Попередній запис
Ієрарх ПЦУ незадоволений релігійним нейтралітетом структур влади
Наступний запис
В селі, в котрому актив ПЦУ побив людей, напали на єпископа УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее