1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Галузинцях радикали від ПЦУ, котрі штурмували храм, побили священика та поліцейських

У Галузинцях радикали від ПЦУ, котрі штурмували храм, побили священика та поліцейських

11 серпня 2019 року в селі Галузинці Деражнянського району Хмельницької області група радикалів при спробі захоплення храму напала на православного священика та представників місцевої поліції. Про це повідомляє СПЖ з посиланням на власні джерела.

Днем раніше православним вірянам села Галузинці стало відомо про те, що радикали з обласного центру, а також декотрі жителі села готують захоплення православного Свято-Михайлівського храму.

Формальною причиною для захоплення стала протизаконна перереєстрація храму з УПЦ на ПЦУ. Справа у тім, що ще 11 лютого 2019 року зібрання релігійної громади храму в кількості 80 чоловік, котре провів настоятель Олександр Гончарук, прийняло рішення залишитись у канонічній Церкві.

Водночас територіальна громада, котра проводила свої збори у клубі 23 та 27 лютого 2019 року, постановила перейти до ПЦУ.

Головними ініціаторками цього «переходу» були дві жінки-католички, котрі жодного стосунку до Православної Церкви не мають. Одна з них – Дидова Мирослава Владиславівна, працює заступником начальника райміськвно Деражні, а друга – Сівак Оксана Василівна, працювала заступником Уляни Супрун у Міністерстві охорони здоров’я України.

На свято Стрітення 15 лютого 2019 року рейдери з ПЦУ вчинили спробу зірвати богослужіння та захопити храм. Однак віряни змогли відстояти церкву. Пізніше громада храму оскаржила результати зібрання територіальної громади села про перехід до ПЦУ у суді. Водночас, в очікуванні судового вердикту, було вирішено храм опечатати.

Але, як стало відомо пізніше, храм на честь святого Архистратига Михаїла був протизаконно перереєстрований у ПЦУ, що й стало приводом для спроби його захоплення 11 серпня.

В день чергової атаки, о 7-й годині ранку, православні віряни зібрались на території храму для молитви. Під час читання акафісту, ближче до 9 ранку, біля храму почали збиратися й представники ПЦУ. Пізніше заявились п’ять осіб з радикальної організації «Фенікс» з Хмельницького, котрі одразу вступили у конфлікт з вірянами.

За словами співрозмовника СПЖ, «Фенікс» – це воєнізована, націоналістична організація, котра фінансується за кошти деяких місцевих політиків. Члени об’єднання – це, переважно, спортсмени, серед котрих є і бронзовий призер чемпіонату Європи з боксу Павло Гула. На даний момент Павло Гула проходить воїнську службу у 8-му полку спеціального призначення на території Хмельницького, і тому як він опинився у Галузинцях, невідомо.

В селі був присутній і глава «Феніксу» Віктор Бурлик, котрий, як повідомляють джерела, навесні цього року мужньо відмовився від призову до армії та не пішов в АТО. Саме він виступив у ролі головного ініціатора конфлікту. Окрім пана, що ухиляється від армії, біля православного храму в Галузинцях був помічений Артур Ананьєв, котрий, власне, і спровокував протистояння. Ананьєв наніс священику удар у вилицю, після чого почалася бійка, під час котрої постраждали жінки та кілька поліцейських.

Радикали, у котрих були помічені ножі, намагались із болгарками в руках прорватись до храму, але були зупинені віруючими жінками та кількома представниками православного братства на честь преподобних Антонія та Феодосія Печерських, котрі прибули підтримати громаду.

Очевидець подій у Галузинцях засвідчив, що поліцейські проявили себе як справжні професіонали і дійсно захищали простих вірян та Закон України від оскаженілих радикалів.

Всього вірян УПЦ було на початку 20-25 осіб, а представників ПЦУ – біля сотні, і тільки після 12 години дня з сусідніх сіл і приходів почали прибувати православні християни. Врешті-решт нападники відступили, і храм вдалося відстояти.

Попередній запис
Клірик ПЦУ Маглена заговорив про «мир з Росією», – соцмережі
Наступний запис
Приходи УПЦ Горохівського району на Волині відновлюються після масового рейдерства ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее