1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Вінниці невідомі взяли під контроль кафедральний собор, кліриків примушують підтримати митрополита Симеона, котрий перейшов у розкол

У Вінниці невідомі взяли під контроль кафедральний собор, кліриків примушують підтримати митрополита Симеона, котрий перейшов у розкол

15 грудня, поки у столиці тривав «об’єднавчий собор», вінницький Свято-Преображенський кафедральний собор УПЦ захопили одразу після ранкового богослужіння. Про це повідомляє Спілка православних журналістів. До храму вранці під’їхали біля 20 молодих людей спортивної статури та відібрали в охорони ключі від усіх приміщень комплексу. «Забирайте свої речі та йдіть», – заявили вони представникам УПЦ.

Клірики єпархії повідомляють, що не можуть потрапити й до приміщень єпархіального управління – їх туди не пускають. Також поступає інформація про те, що представники СБУ намагаються примусити ряд священиків підтримати автокефальні настрої їхнього архієрея Симеона, котрий пішов до розколу, взявши участь у «соборі». У бік священнослужителів поступають різні погрози, у випадку, якщо вони й надалі будуть відстоювати свою канонічну позицію.

У поліції Вінницької області про захоплення храму нічого не знали. «Заяв та повідомлень до поліції з цього приводу в нас не зафіксовано. Не було жодного повідомлення щодо будь-яких протиправних дій», – повідомили у прес-службі поліції Вінницької області в суботу, 15 грудня, пише «Інтерфакс-Україна».

Як стало відомо пізніше, секретар Вінницької єпархії повідомив клірикам кафедрального собору, що на літургії у неділю, 16 грудня, вони вже зобов’язані молитись за Патріарха Варфоломія та Епіфанія. Архімандрит Дорофей, котрий, нагадаємо, побував на «об’єднавчому соборі», зобов’язав усіх священиків Вінницького району прибути на службу на підтримку митрополита Симеона.

Також за його розпорядженням 15 грудня у Свято-Преображенському кафедральному соборі Вінниці усіх священиків округи скликали на всенічне бдіння, на котре збереться духовенство на підтримку митрополита, що пішов у розкол.

Клірики кафедрального собору, котрі підписались під недовірою митрополиту, на цю службу не підуть. Також увечері 15 грудня секретар Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко провів зібрання кліриків кафедрального собору Вінниці. Про це СПЖ стало відомо з власних джерел.

Клірики собору повідомляють, що вони розгублені. Основна частина попросила духовенство інших храмів Вінниці дозволити їм співслужити завтра з ними. Кілька чоловік, включно з секретарем єпархії Владиславом Демченком, вирішили завтра служити у кафедральному соборі.

Попередній запис
«Собор» в Україні неканонічний, а Варфоломій порушив кордони юрисдикції, – представник Болгарської Церкви
Наступний запис
Ієрарх Церкви Чеських земель і Словаччини підтримав Митрополита Київського Онуфрія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее