1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Учасник установчого собору ПЦУ розповів, як Юраш допоміг новій структурі поглинути УПЦ КП

Учасник установчого собору ПЦУ розповів, як Юраш допоміг новій структурі поглинути УПЦ КП

Прихильник УПЦ КП, публіцист Юрій Дорошенко, котрий брав участь в установчих зборах ПЦУ 15 грудня 2018 року, розповів у Facebook, яким чином «зароджувалась» нова релігійна організація та був ліквідований Київський патріархат.

«За пару днів до установчого собору ПЦУ в грудні 2018 року я публічно попереджав, на що треба звернути увагу під час об‘єднавчих процесів. Шахраї та невігласи з команди Порошенка мене не почули – ліпили грецьку митрополію, грубо тиснучи на церковників. Собор 15 грудня, проведений під тиском представників тодішнього режиму Порошенка та за грубим втручанням Фанару, не лише не розв‘язав проблеми, а породив нові. Церква, утворена адмінресурсом, рейдерським шляхом, під президентські вибори, то не Церква. Засвідчую це, як учасник собору 15 грудня.

От і маємо тепер цілком нежиттєздатну структуру, яка обслуговує інтереси політичної партії колишнього президента, конфесію, яка тріщить по швам і тримається лише на фінансових вливаннях. Перестануть давати гроші, Епіфаній лишиться сам із копією лукавої довідки, купленої на стамбульському базарі у тамтешнього грошолюбного грека», – пише Дорошенко, назвавши ПЦУ «жалюгідною підробкою УПЦ МП».

Також Дорошенко розповів, чому у Київському патріархаті доводять, що ПЦУ ліквідувала «Київську патріархію УПЦ КП» незаконно. Він звинуватив у порушеннях особисто очільника департаменту Мінкульту з питань релігій Андрія Юраша.

«Скажу, як делегат собору. 15 грудня 2018 року не було помісного собору УПЦ КП, і жодного помісного собору УПЦ КП, котрий приймав би рішення про розпуск Церкви, не було. А саме помісний собор, як статутний орган, єдиний має право приймати такі рішення. В Малій Софії були збори, а не собор, бо там не обирали делегатів, яких би обрали в єпархіях і делегували на собор, як того вимагає статут УПЦ КП. У Великій Софії взагалі пройшов установчий собор нової грецької церкви – ПЦУ. У його роботі брали участь представники Константинопольського патріархату. Вони головували, сиділи у президії та навіть голосували. Цей собор також не має права ліквідовувати УПЦ КП. Більше того, ПЦУ була зареєстрована як нова юридична організація, а не шляхом внесення змін та доповнень до статуту УПЦ КП, отже, не має ніякого відношення до цієї церкви. ПЦУ не може бути правонаступником УПЦ КП. До того ж, не було подано до державних органів жодних документів про ліквідацію Київської патріархії. Все, що відбулося в Софії Київській 15 грудня 2018 року, сталося під грубим тиском тодішньої влади, СБУ та Петра Порошенка. Представники влади та силових органів не лише оточили собор, але й знаходилися усередині під час його роботи, втручалися в хід подій, чим грубо порушували права людини та принцип відокремлення Церкви від держави. Далі представники режиму Порошенка в Міністерстві культури, перевищивши владні повноваження, сфальсифікувавши документи, зняли з реєстрації УПЦ КП та сприяли рейдерам з ПЦУ захопити майно Київської патріархії, порушивши закон. Це зробив безпосередньо пан Андрій Юраш».

Попередній запис
У селі Сусваль громада УПЦ вперше молилася біля опечатаного храму
Наступний запис
Спростування соціології про «ПЦУ – церкву більшості» від німецького дослідника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее