1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Учасники «автокефального» руху незадоволені рішеннями Фанару, – ЗМІ

Учасники «автокефального» руху незадоволені рішеннями Фанару, – ЗМІ

За даними видання «Вести», всередині УПЦ КП назріває незадоволення: запропонований фанаріотами варіант «автокефалії» не відповідає баченню українських учасників процесу.

Релігієзнавець Олексій Смирнов вже звертав увагу на такі формальні пункти незалежності церкви, як мироварення та право апеляції. «По-справжньому незалежні ті церкви, котрі займаються мироваренням самостійно. Для Фанару ж важливо, щоб його визнавали, як центр православ’я: Константинополь ставить обов’язковою умовою, щоб усі створювані церкви отримували цю речовину саме в нього. Також Фанар прагне отримати статус суду вищої інстанції», – пояснив релігієзнавець.

Щодо попередньо озвученою інформації про два десятки ставропігій Константинополя в Україні, то він також підтверджується даними з проекту статуту майбутньої церковної структури, згідно з якими на Фанарі будуть напряму затверджувати монастирські статути. «Константинополь явно хоче зробити якусь кількість монастирів в Україні своїми ставропігіями, ходять різні цифри. Це питання доходу, майна, створення представництв, як нових точок присутності в Україні. Це вчергове підтверджує, що нова церква матиме статус митрополії, навіть з меншими повноваженнями, аніж має нині невизнане духовенство УПЦ КП», – каже політолог Олексій Якубін. 

Про істотне пониження статусу церков кажуть і більш значимі пункти. Це залежність у зовнішніх стосунках, статус «дочірньої» структуру стосовно Константинополя і право Варфоломія втручатися у процедури призначення митрополита Київського. «Це означає, що про Помісну Церкву не йдеться; нова структура отримає набагато менше самостійності, ніж УПЦ мала дотепер», – констатував політолог Кость Бондаренко.

«З’ясувалось, що у нашому розуміння автокефалії та розуміння Фанару існує серйозне розходження. Греки дають автономію лише з ряду питань, при контролі над усіма важливими процесами з боку Константинополя», – передають джерела коментар ієрарха з Київського патріархату.

Новою датою об’єднавчого собору може стати 10, 11, а також 12 грудня. Наскільки готові на таких умовах піти на нього в УПЦ КП та УАПЦ, передбачити важко, тим більше, що Константинополь раніше вимагав участі у соборі кількох десятків єпископів УПЦ.

Попередній запис
«Цілковите підпорядкування Константинополю»: до ЗМІ потрапили дані про зміст прийнятого на Фанарі статуті для ЄПЦ
Наступний запис
Політичний експерт заявив про те, що Тимошенко бореться проти Томосу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее