1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. УПЦ тримається на страху перед митрополитом Антонієм та любові до Предстоятеля, – Драбинко

УПЦ тримається на страху перед митрополитом Антонієм та любові до Предстоятеля, – Драбинко

Усі священнослужителі в Україні зараз «начебто є» кліриками Константинопольського Патріархату, сказав у коментарі виданню «Гордон» митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський Олександр (Драбинко).

«Поділу на Київський та Московський патріархати в Україні більше начебто немає. Ми всі після анулювання документа 1686 року останнім Синодом Константинополя – клірики Константинопольського Патріархату. Теоретично. Як відбуватиметься процес ідентифікації в нових обставинах, сказати складно. Чіткої і зрозумілої заяви на цю тему поки не прозвучало», – зазначив священнослужитель.

З його слів, це мало б бути поясненим Вселенською Патріархією, але поки ніхто нічого не робить. Великі надії Драбинко покладає на зміни після підписання угоди між Порошенком та Варфоломієм, коли Президент України фактично «взяв розписку», що Фанар дасть Томос.

Також ще невідомо, як буде далі з обителями, котрі не підтримали вторгнення Константинополя в Україну.

«У нас же в монастирях дисципліна та послух. Якоїсь особливої демократії немає, але й авторитаризму теж не вітають. У мінливих обставинах змінюється і думка людей, але привселюдно вони її до пори не висловлять. Буде потрібен якийсь час. І коли набереться критична маса, коли сформується внутрішня самосвідомість у людей, тоді і почнуться процеси змін. Тож нехай далі все йде своїм ходом», – сказав співрозмовник.

Він підкреслив, що у підсумку кожен священнослужитель самостійно зробить свій вибір.

«Вплив Московського Патріархату в Україні не дуже серйозний. Весь порядок ґрунтується на двох чинниках: повазі до начальника і страху. Повага трансформується у добрі відносини, любов і відповідальність. Страх – у ненависть, відторгнення і протистояння. Зараз у МП усе тримається на страху, який вселяє завідувач справами митрополит Антоній, і на любові до Митрополита Онуфрія. Такий двоголовий орел: один січе крилом, а другий – прикриває. Хтось сприймає свого Предстоятеля Митрополита Онуфрія як батька. Хтось до якогось часу слухає митрополита Антонія, але потім усе одно зробить так, як захоче. Адже на страху далеко не заїдеш. Кожен, зрештою, визначиться сам, і його подальші дії будуть залежати від того, як до нього ставилися», – підкреслив Драбинко.

Попередній запис
«Експерт» заявив, що публічна зустріч Варфоломія з представником УПЦ КП, – це визнання хіротонії
Наступний запис
Нардеп Луценко незадоволений судовими позовами єпископа Гедеона

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее