1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Унія все ближче: глава УГКЦ заявив про спільну мету – створення єдиного Київського патріархату

Унія все ближче: глава УГКЦ заявив про спільну мету – створення єдиного Київського патріархату

На думку Святослава Шевчука, необхідно докласти всіх зусиль, щоб відновити первинну єдність католицької та православної гілок Київської Церкви, пояснив в інтерв’ю «Главкому» своє послання від 18 грудня 2018 року глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук: він «простягнув руку» ПЦУ і запропонував створити єдиний Київський патріархат.

«Цю нашу позицію я намагався задекларувати ще під час урочистостей з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі-України, – повідомив глава українських греко-католиків. – Об’єднання – це те, що сьогодні відбулося в лоні українського православ’я, коли була створена нова структура з місцевим статусом. Але коли мова йде про “простягнуту руку”, ми говоримо про єднання. Тобто, залишаючись собою, ми можемо і повинні співпрацювати в ім’я добра українського народу, в ім’я правди, в ім’я пошуків вселенського єднання з християнами, яке ми називаємо екуменічним рухом».

За його словами, УГКЦ шукає шляхи відновлення єдності в межах “нині розділеної Київської Церкви, яка колись народилася в хрещальних водах Дніпра”, і це “цілком в контексті сучасного вселенського руху з відновлення єдності всієї Церкви Христової, зближення Православ’я та Католицької Церкви». При цьому відновлення євхаристійного спілкування між Римом і Константинополем він вважає не утопією, а «виконанням заповіді Христа, де “всі єдино будуть”».

Лідер греко-католиків підкреслив, що Московський Патріархат повністю вийшов з екуменічного руху, який має «всесвітній масштаб» і «його вже не можна зупинити».

«Ось чому дуже важливо, щоб наша Церква-сестра, новонароджена Автокефальна православна церква України, приєдналася до нього (екуменічного руху, – ред.). Щоб вона не була закрита тільки на собі», – зазначив Святослав Шевчук.

Він пояснив, що саме в цьому сенсі УГКЦ хоче співпрацювати з ПЦУ, і вони з «митрополитом» Епіфанієм вже домовилися про розробку певної «дорожньої карти» – «в яких ділянках нашого церковного буття, будучи все ж різними конфесіями, ми дійсно могли б багато різних справ робити разом».

«Ми знаємо, що материнська Київська церква, яка є спільним коренем і українського православ’я, і Греко-католицької церкви, болісно реагувала на розрив між Римом і Константинополем. Довгі роки предстоятель, єпископат, чернецтво, вірні Київській церкві вважали це локальним конфліктом, сваркою між латинянами і греками. Але пізніше цей розрив роздер на шматки і нутро Київської церкви. І ось тому сьогодні потрібно докласти всіх зусиль, щоб не тільки подолати поділ всередині українського православ’я, але також і серйозно богословствувати, молитися, працювати для того, щоб відновити первісну єдність Київської церкви в її православній і католицькій гілках. І якраз УГКЦ несе містичну церковну пам’ять нерозділеного християнства першого тисячоліття», – підсумував глава УГКЦ.

Попередній запис
ЗМІ: Мінкульт не повідомляв Київську лавру про підсумки інвентаризації
Наступний запис
Недопрацювали: ПЦУ не значиться в переліку автокефальних церков на сайті Фанару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее