1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Уніати починають богослужіння у захопленому ними храмі УПЦ у Коломиї

Уніати починають богослужіння у захопленому ними храмі УПЦ у Коломиї

Коломийська єпархія УГКЦ анонсувала перше богослужіння в Благовіщенському храмі міста Коломия, який був відібраний у Української Православної Церкви в жовтні 2017 року. Про це повідомляє видання «Дzеркало Меdiа».

 

Видання стверджує, що храм «повернули» у відання УГКЦ, бо він належав уніатам «згідно з церковними документами».

 

Єпископ Коломийської єпархії УГКЦ Василь Івасюк наголосив, що храм Благовіщення Божої Матері – це «наш пам’ятник, наша історія і наш храм, який будували наші діди-прадіди, і його потрібно зберегти».

 

Повідомляється, що храм практично повністю відреставрували, замінивши покрівлю, деякі елементи фасаду, а всередині – деякі стіни. Також замінили дерев’яні церковні маківки і накупольні хрести

 

У свою чергу, Іван Озарук, директор кооперативу «Зодчий», який займався реставраційними роботами, сказав, що у старому храмі «все трималося на молитві і могло впасти в будь-який момент», і саме тому було прийнято рішення про заміну багатьох храмових елементів.

 

Раніше у ЗМІ повідомлялось, що в червні 2017 року, у свято Святої Трійці, священики УГКЦ спільно з радикалами і представниками націоналістичних угруповань намагалися захопити храм Благовіщення Божої Матері в місті Коломия.

 

Пізніше, а саме 18 жовтня 2017 року, група капеланів УГКЦ за підтримки праворадикальних сил храм все ж таки захопила.

 

22 жовтня представники і прихильники УГКЦ не пустили в нього віруючих УПЦ, які прийшли на молитву. Більш того, застосували до них грубу фізичну силу, супроводжуючи свої дії образами і погрозами. Греко-католицькі священики перешкоджали роботі журналістів, вириваючи у них з рук камери і вимагаючи видалити записи. Про напад на свою знімальну групу, зокрема, заявив телеканал НТН. У цей час поліція пасивно спостерігала за тим, що відбувається.

 

25 жовтня, через тиждень після захоплення храму, зробив офіційну заяву правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь Івасюк, який виправдовував захоплення твердженням «історичного права» греко-католиків на храм.

 

У свою чергу, професор КДА протоієрей Олексій Добош спростував твердження про те, що греко-католики мають «історичне право» на храм. Як відомо, храм був побудований в 1587 році, за 9 років до Брестської унії. До того ж дата Унії є умовною, оскільки процес окатоличення зайняв понад 100 років і, по суті справи, Коломия, а згодом і частина Правобережної України перейшла до унії тільки близько 1702 року, пояснив історик.

 

Пізніше віруючі звернулися в Івано-Франківський суд, який порушив справу за позовом громади УПЦ в Коломиї.  У червні 2018 року Івано-Франківська облдержадміністрація повідомила тодішньому правлячому єпископові Івано-Франківському та Коломийському Тихону, що Благовіщенський храм УПЦ у Коломиї належить державі. Однак, незважаючи на всі ці заяви, храм залишився у віданні УГКЦ.

Попередній запис
Справу про підпал споруди на території Києво-Печерській лаври передали до суду
Наступний запис
Архієпископ Климент про День Хрещення Русі: це унікальне свято, яке знову об’єднає в молитві тисячі українців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее