1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Удар по Україні на Фанарі планували задовго до Критського собору, – Правблог

Удар по Україні на Фанарі планували задовго до Критського собору, – Правблог

Деякі думки за підсумками ознайомлення з інтерв’ю архімандрита Кирила (Говоруна) – одного з ідеологів української церковної автокефалії.

  1. Говорун зазначив, що Фанар ще у 2008 році планував визнати «Київський патріархат». Тим самим вщент розбивається аргументація захисників дій Константинопольського патріарха, котрі стверджують, що причиною, котра підштовхнули Варфоломія втрутитися в українські церковні справи, стала відсутність РПЦ на Критському соборі.

Як ми бачимо, свій удар Фанар готував задовго до проведення вказаного заходу. У 2008 році все зірвалось за крок до підсумкового успіху. У 2018 році грекам вдалося, хоч і з проблемами, протягнути необхідний їм результат.

  1. Говорун визнає, що від початку передбачався сценарій створення в Україні паралельної ієрархії.

З одного боку, це схоже на правду, бо церковний Стамбул вже утнув подібне в Естонії. З чим, до речі, РПЦ змирилася.

З іншого боку, ситуація в Україні у багатьох відношеннях відрізняється від «прибалтійської». Там паралельна Московському патріархату структура в силу ряду причин не могла розраховувати на повноцінне поглинання своїх опонентів. Політика ж «ПЦУ» та її кураторів націлена на рішення подібного завдання щодо УПЦ. Саме тому й лобіювались «антицерковні» закони, знову піднімається питання про позбавлення УПЦ її офіційної назви (у випадку успішної реалізації даного завдання «ПЦУ» отримає можливість не лише закріпити за собою назву «Українська Православна Церква», але й забрати в УПЦ під шумок її перереєстрації левову частку майна та храмів) тощо.

  1. Навіть якщо все обмежиться лише легалізацією паралельної ієрархії, це ще більше підірве встановлений канонічний порядок. Православний світ почне дробитись, адже така практика Фанару відкриває перед будь-якою Церквою право формувати – під різними приводами – свої юрисдикції на чужих канонічних територіях.

Може початись справжній хаос.

Адже навіть у діаспорах конференції єпископів вважаються тимчасовим інструментом та канонічною аномалією.

І якщо подібне виникне ще й на території безпосередньо Помісних Церков, то до чого ми тоді прийдемо? Це точно шлях в нікуди.

Залишається лише незрозумілим один момент – такі люди, як Говорун, реально не розуміють, до чого приведе декларована ними політика, чи ж просто відпрацьовують замовлення в інтересах певних сил?

Правблог

Попередній запис
Драбинко розповів, що Кіпр та Єрусалим слухняні перед Путіним
Наступний запис
В Угринові громада УПЦ почала будівництво нового храму

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее