1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. УГКЦ: єдність з ПЦУ можлива при визнанні верховенства Риму

УГКЦ: єдність з ПЦУ можлива при визнанні верховенства Риму

Представники УГКЦ підтримали надання Томосу заради єдності всіх християнських Церков, але для об’єднання з ПЦУ нова церковна структура повинна визнати верховенство Риму, – так вважає голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності християн отець Ігор Шабан на Інформаційному ресурсі УГКЦ, пише СПЖ.

Київська Церква «була невід’ємною частиною Константинопольського патріархату», але при цьому «залишалася і в повному спілкуванні єдності із латинським Заходом і його главою – Єпископом Риму», і лише з часом ця єдність зруйнувалася, а давня Київська митрополія розділилася на кілька гілок «колись єдиної помісної Церкви», сказав уніатський священик. В який історичний період Київська митрополія була Помісною Церквою, Шабан не уточнив.

Він упевнений, що існує одна і єдина Церква Христова і кожна з конфесій щиро прагне до відновлення тієї єдності, коли Церква була «одночасно православна і католицька в повній спільності з Вселенською Церквою і з усіма помісними Церквами Сходу і Заходу».

Голова Комісії УГКЦ розповів, що його релігійна організація підтримала «Томос про автокефалію Православної частини колись єдиної Київської митрополії» заради діалогу з православними.

Шабан переконаний, що УГКЦ і ПЦУ мають багато спільного – глави обох релігійних організацій живуть у Києві, обидві церковні структури, на його думку, «відкриті іншим центрам – Константинополю і Риму».

При цьому голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності християн послався на слова забороненого в служінні протоієрея Георгія Коваленка про те, що УГКЦ і ПЦУ – це дві рідні сестри.

Також Ігор Шабан наголосив, що відновлення локальної єдності між УГКЦ і Помісними Православними Церквами можливо «лише за умови відновлення вселенської єдності між ними і Єпископом “Старого” Риму». За словами Шабана, такий підхід –принципова позиція греко-католиків.

«Святий Папа Іван Павло II назвав Україну “лабораторією екуменізму”. Можливо, тому на своєму локальному рівні українські Церкви, подібно апостолу Іоанну, у своєму прагненні єдності випереджають стародавні апостольські Церкви, але, враховуючи загальну мету, повинні, за прикладом святого Іоанна, не робити занадто сміливих і поспішних кроків без інших Церков, з якими перебувають у спілкуванні й Христовій любові», – резюмував Ігор Шабан.

Раніше екзарх Фанару заявив, що греко-католики об’єднаються з ПЦУ, оскільки є православними християнами в єдності з Римським престолом. Про це ж висловився і глава УГКЦ Святослав Шевчук. Наша спільна мета – створення єдиного Київського патріархату, поділився він. Шевчук також заявив, що УГКЦ шукає шляхи відновлення єдності в межах «нині поділеної Київської Церкви, яка колись народилася в крещальных водах Дніпра», і це «цілком у контексті сучасного всесвітнього руху за відновлення єдності всієї Христової Церкви, зближення Православ’я і Католицької Церкви».

 

Попередній запис
Архієпископ Нафанаїл (Попп) висловив духовну підтримку Предстоятелю УПЦ
Наступний запис
Митрополит Антоній: Випробування роблять нас сильнішими — інтерв’ю болгарським ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее