1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Ті, хто ведеться на спроби дискредитації Хресного ходу, демонструють свою низьку правову культуру – політолог

Ті, хто ведеться на спроби дискредитації Хресного ходу, демонструють свою низьку правову культуру – політолог

«Ті, хто засуджує Хресний хід, насамперед демонструють свою вкрай низьку правову культуру», – саме так охарактеризував спроби дискредитувати релігійну ходу виконавчий директор Українського Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

За словами політолога, легко розгледіти, як в інформаційному полі виробляється негативне ставлення до Ходи. Проте він вважає, що ті, хто ведеться на такі закиди та спроби дискредитації, демонструють свою низьку правову культуру.  «З іншого боку, та частина людей, яка приймає в цьому участь, демонструє вкрай низьку правову культуру і культуру взагалі. Демонструє свою «нецивілізованість» це найточніше визначення. Адже всі ці люди, які є затятими противниками цієї мирної релігійної ініціативи, позиціонують себе прихильниками європейських цінностей: європейського, демократичного курсу для України. А при цьому вони нахабно і цинічно порушують один з головних постулатів європейської системи зазіхають на право на свободу совісті та свободу слова; на право не втручатися у справи Церкви».

Руслан Бортник вважає, що подібна поведінка могла бути «доречною» століття тому. А сьогодні лише показує, наскільки декларовані європейські цінності далекі від того, що насправді відбувається в Україні: «Тобто зараз ми спостерігаємо абсолютну невідповідність проголошених європейських ідеалів і реального рівня мислення цих людей. Ці дві складові і визначають нинішнє інформаційне поле, – упевнений експерт. Церква виявилася слабо захищена саме інформаційно. Віруючі УПЦ не мають ефективних механізмів, щоб доносити свою думку до широких мас українців. Сьогодні вони виявилися в дуже важкій ситуації масової дискредитації без можливості висловити альтернативну думку».

  Щодо політиків, які не соромляться висловлювати свої негативні позиції стосовно Хресного ходу, організованого Українською Православною Церквою, політолог зазначив, що головне – пам’ятати про Закон.

Руслан Бортник наголошує на тому, що висловлення особистого – негативного чи позитивного – ставлення до Хресного ходу суперечить Закону. Держава і Церква в Україні розділені: «Держчиновники не мають права висловлювати свою особисту думку і ставлення до церковних подій. Це порушення Закону, і за це чиновники на тому ж Заході моментально позбавляються постів. Заява, яку днями зробив Парубій (Хресний хід організований Кремлем, – ред.), варта була б йому політичної кар’єри в Німеччині або у Франці».

«З іншого боку, влада повинна забезпечити належну охорону Хресного ходу. Хоча б на тому рівні, на якому охороняли парад сексуальних меншин», – зауважив політолог.

Окрім того, він наголосив на важливості припинення розповсюдження фейкових знімків та провокаційних вкидань про «бойовиків, які йдуть на Київ. «Зауважу, що об’єктивні ЗМІ повинні завжди представляти позицію двох сторін, причому в однаковому хронометражі. Це і називається: демократичні європейські стандарти. А поки що ми можемо спостерігати українську дикість, яка харчується псевдопатріотизмом», – підсумував виконавчий директор Українського Інституту аналізу та менеджменту політики.

Попередній запис
Аваков та Крищенко запевнили, що тримають під контролем всю ситуацію навколо Хресного ходу
Наступний запис
Держава не повинна допускати ніяких провокацій з боку націонал-радикалів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее