1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Тяжке поранення», – грецький богослов розкритикував втручання Фанару до церковних справ України

«Тяжке поранення», – грецький богослов розкритикував втручання Фанару до церковних справ України

Протопресвітер Феодор Зісіс, професор богословського факультету Фессалонікійського університету імені Аристотеля піддав критиці односторонні дії Константинополя в Україні, повідомляють Вести. Відомий богослов порівнює події в Україні з історією виникнення старостильного розколу на території Константинопольської та Елладської Церков у першій половині ХХ століття. Причиною розколу так званих старостильників він вважає одностороннє рішення Фанару про перехід на новий календарний стиль у 1924 році.

«Тяжке понівечення, глибока рана на тілі Церкви – великий календарний розкол – залишається без зцілення протягом майже цілого століття. Але, на жаль, замість вилікувати ті травми та рани, котрі нанесла та продовжує спричиняти календарна реформа 1924 року, замість того, щоб відновити на всеправославному рівні єдність церковного календаря, а на місцевому рівні повернутись до єдності та миру, припинивши розкол між старо- і новостильниками, нині Константинопольська Церква провокує новий розкол в Україні зухвалим, антиканонічним, одностороннім і самовільним наданням автокефалії двом розкольницьким православним деномінаціям, про що не просила і чого не бажала канонічна Православна Церква», – пише автор.

Він зазначає, що односторонні рішення Константинополя приймаються, як і тоді, без всеправославного схвалення, при явній незгоді більшості Помісних Церков.

«І передусім, це, без сумніву, ризик конфліктів та смути: єпископи проти патріархів і митрополитів, кліриків і монахів проти єпископів та ігуменів, а благочестиві миряни, як і тоді, впадатимуть у розчарування, терпітимуть біди і сумніватимуться у своєму спасінні. Адже нова «паралельна» церква за співучасті державної влади заявить права на храми, монастирі та святині канонічної Православної Церкви: всі констатують, що будуть конфлікти між власниками та претендентами, і дійде до кровопролиття», – йдеться у статті.

Попередній запис
Церква готова до діалогу, але не гратиме за нав’язаними ззовні правилами, – спікер УПЦ
Наступний запис
«Наш обов’язок – втрутитися», – Патріарх Варфоломій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее