1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Торжество духу розколу: грузинський ієрарх прокоментував Томос ПЦУ

Торжество духу розколу: грузинський ієрарх прокоментував Томос ПЦУ

Висловлювання приватних поглядів політично заангажованих осіб ще більш ускладнюють процеси, що відбуваються в українській церковній сфері. Про це заявив на своїй сторінці в Facebook 19 січня 2019 року митрополит Руставський Іоанн Грузинської Православної Церкви. Переклад посту публікує Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Архієрей вважає розвиток подій в Україні «гострою проблемою, що виникла у Всесвітній Православній Церкві» і пояснює, що Грузинська Православна Церква, визначенням Священного Синоду від 27 грудня 2018 року, висловила своє ставлення до надання автокефалії, тобто незалежності Церкви в Україні.

«Військове протистояння між регіонами України, що триває вже більше 3 років, не повинно перерости в релігійне протистояння народу, що сповідує одну віру. Спільною турботою Всесвітньої Православної Церкви є збереження єдності єдиновірного народу. Висловлювання та декларування приватних поглядів політично заангажованих осіб ускладнюють збереження здорової позиції», – пише владика Іоанн.

Він нагадав, що правове поле Православної Церкви було сформовано у період з IV по VIII століття Вселенськими та Помісними Соборами: «У цих постановах Соборів чітко визначено ставлення до груп розкольників і до відлучених від Церкви. Визначені і норми їх повернення в лоно Церкви. Ці канони ґрунтуються на Святому Євангелії і на Апостольському Переданні. Ієрархи Всесвітньої Церкви пам’ятають, як вони в 90-х роках ХХ століття негативно оцінили самовільне відділення від Матері-Церкви колишнього екзарха України митрополита Філарета».

Грузинський ієрарх підкреслив, що незважаючи на це, Константинополь «одноосібно і в односторонньому порядку» вирішив надати статус автокефальної Церкви особам, які роками перебували в розколі.

«В основі єдності Православної Церкви лежить не одноосібний, папістський принцип, але соборність, що знаходить своє відображення у Символі віри», – говорить владика.

На його думку, «умови автокефалії, яку надає Константинопольська патріархія Україні, і які зазначені у Томосі від 6 січня 2019 року, більше відповідають статусу автономії. Крім того, Томос замовчує той факт, що більшість православних українців залишаються в юрисдикції Московського Патріархату і відповідно становлять частину повноти Всесвітньої Православної Церкви. Тому ми керуємося принципами права та ікономії, щоб дух розколу не тріумфував серед нас».

Архієрей закликав молитися про відновлення єдності в українському народі, «з яким ми сповідуємо одну віру».

Попередній запис
Після скасованої зустрічі з Єрусалимським Патріархом, Порошенко звершив молитву з юдеями біля Стіни платчу
Наступний запис
У Житомирській єпархії невідомі вандали розгромили каплицю УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее