1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Томос у ПЦУ можуть і відібрати?

Томос у ПЦУ можуть і відібрати?

На інтронізацію Епіфанія, яка відбулася 3 лютого 2019 року в Софійському Соборі, ніхто з Помісних Православних Церков не надіслав ні делегацію, ні привітання. Православ’я не визнало ПЦУ ні православною, ні Церквою. Зате були римо-католики, греко-католики і політики. Про це повідомила політолог Олена Дяченко, пише ГолосUA.

Вона висловила думку, що ініційований президентом Томос про автокефалію ПЦУ не дає електорального ефекту, а лише розколює суспільство за релігійними уподобаннями. Адже ПЦУ, що отримала Томос, приблизно вдвічі менша за найбільшу конфесію – Українську Православну Церкву.

«Схоже, реалізація передвиборчого проекту «Томос» працює, скоріше, проти його електорального результату, ніж на нього», – вважає політолог.

Олена Дяченко порівнює інтронізацію глави ПЦУ Епіфанія зі сходженням на престол Предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Онуфрія. Вона нагадує, що в серпні 2014 року до Києва прибули представники 13 Помісних Церков. Були присутні представники Адміністрації Президента, а сам Президент, зустрівшись з главою УПЦ Онуфрієм, вітав його зусилля з пошуку миру, злагоди і об’єднання. «Церква потребує діалогу єднання», – нагадує експерт слова Петра Порошенка.

До цього часу залишається невідомим зміст договору, підписаного Петром Порошенком і патріархом Варфоломієм 3 листопада, нагадує політолог Олексій Якубін. Він припускає, що якщо умови не будуть виконані, то це може стати причиною для позбавлення ПЦУ Томоса.

«Такий досвід у Константинопольського патріарха Варфоломія вже є. Наприклад, західноєвропейському екзархату руських парафій в 1999 році він дав Томос, а в 2018 році його відібрав», – каже політолог.

Попередній запис
Зміна назви – тест для УПЦ на «послух» державі, – Юраш
Наступний запис
Архімандрит Кирило (Говорун) заявив, що Епіфаній спотворює Статут ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее