1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Томос – несправжній і нашкодив Україні, – Філарет

Томос – несправжній і нашкодив Україні, – Філарет

1 липня 2019 року в інтерв’ю на «ZIK» «почесний патріарх» Філарет Денисенко Денисенко розповів про те, що надання Томосу негативно вплинуло на церковну ситуацію в Україні та визначив винуватих у цьому результаті.

 

Філарет нагадав, що на зустрічі з екс-президентом Петром Порошенком, на якій, за його словами, був і глава ПЦУ Епіфаній, була домовленість про те, що він, Філарет, керуватиме УПЦ КП, а Епіфаній представлятиме ПЦУ в зовнішньому світі.

 

«Але насправді вийшло не так, – каже Денисенко, – і тому Томос ми отримали, але цей Томос приніс Україні більше шкоди, ніж користі».

 

За його словами, це сталося через те, що Томос «розділив велику церкву Київського патріархату на дві частини. І у нас як було три церкви, так і залишилося: Українська православна церква Київського патріархату, так звана ПЦУ і Українська Православна Церква Московського Патріархату».

 

«Томос нам користі не приніс ніякої, а навпаки, шкоду», – сказав Філарет. На його думку, винні у цій ситуації всі, і особливо Петро Порошенко, «який підписував таємні договори з Константинополем», про які, за його словами, Філарет не знав.

 

ПЦУ залежна від Константинополя, в тому числі і в тому, каже Філарет, що Константинополь поставив «митрополиту» Епіфанію вікарного єпископа-грека, «для того, щоб він інформував патріарха Варфоломія про життя української церкви і передавав предстоятелю вказівки Вселенського патріарха».

Попередній запис
У Шкроботівці заклали фундамент під майбутній новий храм УПЦ
Наступний запис
Клірик УПЦ на конференції у Салоніках розповів про атаки на приходи УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее