1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Судячи з висловлювань Гечі, Константинополь легалізував розкол, – митрополит УПЦ

Судячи з висловлювань Гечі, Константинополь легалізував розкол, – митрополит УПЦ

Ієрарх УПЦ митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) цитує слова Іова Гечі про те, що «єпископи» (глави УПЦ КП і УАПЦ) Філарет і Макарій відновлені як архієреї в лоні Константинопольської патріархії. Про це повідомляється на сайті Запорізької єпархії.

«Як Патріарх Варфоломій, каноніст за освітою, допустив, щоб його помічник (архієпископ Іов) озвучив це? – зазначив митрополит Лука. – Адже священик Микола Малетич (глава УАПЦ Макарій) не був єпископом до відходу в розкол, тому відновлений в архієрейському положенні бути не може. Якщо відновлюється як єпископ – значить, визнається його сан в схизмі, тобто все-таки легалізується розкол!».

Також представник УПЦ ставить під сумнів канонічне і моральне право Константинополя приймати рішення про скасування акту 1686 року про передачу Київської митрополії в підпорядкування Московському Патріархату.

«Наведу пояснюючу ілюстрацію. Предки людей А подарували ділянку землі господарям В, а тепер нащадки А заявляють про те, що все що примножили нащадки В повинні повернути нащадкам А разом з людьми і землею. Це байдужість на слово попередників А, базікання їх нащадків, приклад позамежного права. Рішення явно продиктовано політичними мотивами, а не турботою про єдність і мирі церковному», – резюмує митрополит Лука.

Попередній запис
Невзоров заявив, що Фанар може скасувати патріаршество в РПЦ та передати «управління» нею своїй філії в Україні
Наступний запис
Фанаріотам треба розширювати сферу свого впливу, – політолог

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее