1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Субординації між УПЦ та Константинополем немає, як і власне Константинополя, – представники УПЦ

Субординації між УПЦ та Константинополем немає, як і власне Константинополя, – представники УПЦ

Протягом кількох століть між Константинополем та УПЦ не існує жодної прямої субординації. Про це 2 листопада заявив глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, передає Кореспондент со посиланням на RT.

«Яке відношення Константинопольський Патріархат має до Української Православної Церкви?, – задається питанням глава Синодального відділу УПЦ. – Вже давно, після єресі та уній, у котрі неодноразово впадала Константинопольська Патріархія, після розгрому Константинополя понад 500 років тому та зникнення імперії жодні закони цієї імперії, у тому числі і ті, що регулювали церковне життя у Візантійській імперії, вже не мають свого значення. З цієї причини вже не одне століття жодної субординації між Українською Православною Церквою та Константинопольською Патріархією не існує».

На думку ієрарха УПЦ, скасування документу про передання Київської митрополії у 1686 році – це все одно, що скасовувати рішення Вселенських Соборів IV или VII століть.

«Тим більше що мова у документах 300-річної давнини йде про зовсім іншу територію як у церковному, так і в державному значенні. Київська митрополія у XVII столітті зовсім не відповідає кордонам УПЦ у її нинішньому стані. І наша держава теж не визначається тією митрополією, котра була у XVII ст.», – підсумував архієпископ Климент.

Також на заяви представника Фанару архієпископа Іова (Гечі) про те, що в УПЦ мають сидіти і чекати «директив» зі Стамбулу, відреагував спікер УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. «В УПЦ точно впевнені, що Константинополя 565 років як не існує. Це історичний факт. Але, як здається, на Фанарі цього досі не помітили», – сказав «Інтерфаксу» замглави Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

«А УПЦ існує, – додав він. – І це теж історичний факт. І він очевидний. Тому такі заяви з Фанару схожі на якийсь канонічний сюрреалізм».

Попередній запис
Перереєстрація назви Церкви – один зі шляхів обійти договори про оренду лавр, – юрист УПЦ
Наступний запис
Депутат Почаївської міськради незадоволений тим, що комплекс лаври передали у користування монастирю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее