1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Створення ПЦУ – церковне беззаконня, – грецький богослов

Створення ПЦУ – церковне беззаконня, – грецький богослов

Професор догматичного богослов’я Богословського факультету Фессалонікійського університету Дімітріос Целенгідіс звернувся до ієрархів Елладської Православної Церкви з листом, де попередив про трагічні наслідки визнання «розкольницької Церкви України», створеної  без виконання фундаментальних передумов. Текст опублікувало грецьке видання «Ромфея».

У випадку з визнанням ПЦУ «в реальності йдеться про явне церковне беззаконня, яке унеможливлює спасіння як самих розкольників, так і тих, хто входить з ними в спілкування в Таїнствах, оскільки і останні опиняються поза церковним спілкуванням», – попередив професор.

Біблійні свідчення і Передання Церкви говорять про необхідність глибокого і щирого покаяння того, хто відпав перед його поверненням «до єдиного неподільного Тіла Церкви», і не існує жодної церковної ікономії, яка могла б замінити або скасувати покаяння. «Покаяння само по собі є основною умовою і духовним “ключем” сприйнятливості і засвоєння спасительної ікономії», – пише богослов.

«”Автокефалія”в даному випадку надана нерозкаяним розкольникам. І від нашої Церкви вимагають соборного узгодження з цією безпрецедентною, логічно, священноканонічною і духовно незрозумілою дією. Згідно з “логікою” надання Томосу “автокефалії” розкольницькій Церкві України ми ризикуємо в майбутньому, ймовірно, прийти до прийняття в таїнствах папизма та інших єретиків, без основних передумов покаяння і зречення від догматичних своїх помилок. Це те, що планує здійснити сьогодні екуменізм не тільки в теорії, а й на практиці», – йдеться у листі.

Вимоги визнати скоєне Фанаром змушують задуматися, що можливо, всередині Церкви «інститути, освячені Святим Духом, починають “діяти” без їх Свято-Духівської основи. На думку грека, «безпідставне з духовної точки зору» визнання ПЦУ може сильно зашкодити єдності всієї Церкви, «ціннішої якої нічого не існує».

«Небезпека очевидна, оскільки утворюються розколи в межах всієї Церкви через можливу вашу згоду з визнанням “автокефалії” розкольницької Церкви України, чого ми від усього серця не хочемо», – закликає грецький професор до покаяння у гріху і співпереживанню до тих, які згрішили.

Попередній запис
У Європі прихильники ПЦУ продовжують тиснути на громади УПЦ КП, – соцмережі
Наступний запис
Захоплення храмів – інерція пропаганди влади, що пішла, – Новинський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее