1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Спроби переговорів македонських розкольників з БПЦ результату поки не дали, – соцмережі

Спроби переговорів македонських розкольників з БПЦ результату поки не дали, – соцмережі

Повністю згідні з оцінкою, що ймовірне визнання Фанаром розкольницької «Македонської православної церкви» буде ударом не лише по Сербській Церкві, але й по Болгарській. Однак нам би хотілось відзначити кілька нюансів.

  1. Не так давно мали місце спроби кулуарних переговорів між, скажемо так, окремими представниками Болгарської Церкви та македонських розкольників на предмет визнання «МПЦ» у якості автономії в БПЦ. Спроби переговорів результату, слава Богу, не дали. Інакше би ми зараз спостерігали гострий конфлікт між Сербською та Болгарською Церквами. Благо, Господь поки що відвів… Але у грі Фанару не можна виключати, що ця карта буде піднята знову. Вочевидь, знайти компроміс із СПЦ Фанару складно, вже надто стійкими виявились серби. А от, наприклад, отримати свою ставропігію в Північній Македонії, вдарити по непокірній Сербській Церкві та підкупити БПЦ, отримавши натомість її визнання українського розколу «ПЦУ» – це була гра для Константинополя. Вигідна, але складна. По-перше, самих македонських розкольників не приваблює автономія – їхні амбіції не нижчі за автокефалію. По-друге, ряд авторитетних ієрархів у БПЦ на визнання «ПЦУ» не піде. Але за активної підтримки подібного сценарію Держдепом виключати його все ж не можна.
  1. Звісно же, македонське питання – вдала ситуація для антифанарського блоку трьох Церков: Руської, Сербської та Болгарської. Більше того, частково його би підтримали і греки. Як мінімум, ті ієрархи Елладської Церкви, котрі виступили проти визнання «ПЦУ», та ті, кого не влаштовує назва «Македонська» у цьому розколі. Але хто від РПЦ здатний на глибоку роботу з формування такого альянсу?..
  1. Впевнені, що жодної «гри» з нашого боку з македонськими розкольниками бути не повинно. Це не наш шлях. Слава Богу, незважаючи на окремі заклики, наша Церква не почала визнання т.зв. «Турецької православної церкви» в піку Константинополю торік. Це би означало, що ми ототожнились із фанаріотами та попрали канони Церкви. Гра з македонським розколом була би ще ударом у спину сербським братам. Тому навіть обговорення подібних кроків вважаємо неприпустимим, якщо Христос для нас важливіший за успішні інтриги.

Телеграм

Попередній запис
Михаїл Зінкевич оголосив про паломництво ПЦУ в Грузію
Наступний запис
Етнофілетизм VS автокефалія для «Македонської Церкви»: 1:0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее