1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Спроби змінити назву Церкви – рейдерство й афера Філарета, – протоієрей Миколай Данилевич

Спроби змінити назву Церкви – рейдерство й афера Філарета, – протоієрей Миколай Данилевич

Юридично назву релігійної організації не можна змінювати без бажання самої організації, дуже небезпечно для держави йти на поводу в УПЦ КП та робити чужими мільйони вірян, котрі належать до канонічної Церкви, пояснив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Є таке поняття, як принцип автономності релігійних громад. УПЦ була створена єпископатом і духовенством в 1991 році шляхом реорганізації Українського Екзархату Руської Православної Церкви, який діяв на території України в радянські часи, в Українську Православну Церкву — в той момент, як Україна стала незалежною. Відповідно саме тому Філарет, який тоді відійшов від нашої Церкви, вимушений був утворити організацію не з такою ж назвою, як УПЦ, через що він створив УПЦ Київського патріархату», – пояснив священик.

З його слів, «за законодавством нашої країни, не можна дублювати юридичну назву чи змінити її. Я, наприклад, не можу зареєструвати компанію «Coca Cola» чи компанію «Roshen». Так само і в нашому випадку — неможливо силоміць змінити назву нашої Церкви. Які б закони не приймали, вони не матимуть сили, тому що будь-який Апеляційний суд, я вже не говорю про Європейський суд, відмінить таке рішення. Тому ці намагання забрати в нас назву є чистої води рейдерством».

«Що таке «рейдерство», ми всі знаємо. Це є, по-перше, захоплення майна, по-друге, зміна назви, і зміна керівництва — по-третє. Тому те, що зараз Філарет і всі, хто навколо нього, хочуть зробити, вони вже намагалися вчинити в 1992 році. Це була афера Філарета і тодішньої влади, коли вони провели так званий «Об’єднавчий собор» і ліквідували Статут УАПЦ, яка на той час вже існувала, — і створили «УПЦ Київського патріархату». Як би вони могли змінити назву на «Українська Православна Церква», вони б це зробили вже тоді. Але не могли це зробити з тієї ж причини — повторюсь, не можна дублювати назви, тому що Українська Православна Церква була, вона є і вона далі буде. Те, що хочуть зробити, те, про що нині заявляють, стара схема — це знову буде аферою Філарета за підтримки нинішньої політичної влади, якщо вона на це піде», – наголосив протоієрей Миколай Данилевич.

На його думку, «тому всі юридичні аргументи не мають підстав. Це можливо зробити, але це буде незаконно. Рішення Верховної Ради України щодо цього питання також буде незаконним. Ми знаємо, що у Верховній Раді зареєстрований законопроект №5309, яким хочуть це здійснити, але воно успіху мати не буде і не набуде законності. Тобто фактично, знову-таки, мова йде про рейдерське захоплення Церкви, про намір рейдерського захоплення Церкви».

Попередній запис
Митрополит Софроній: Якби не Філарет, в нас давно була б своя автокефальна церква
Наступний запис
Намісник Валаамської обителі: Митрополит Онуфрій – святого життя людина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее