1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Собор, котрий має зібрати тільки розкольників, буде нелегітимним, – митрополит Іларіон

Собор, котрий має зібрати тільки розкольників, буде нелегітимним, – митрополит Іларіон

Константинополь поставив перед Порошенком завдання залучити до участі в «об’єднавчому соборі» якомога більше архієреїв. Однак «собор», котрий збереться з самих розкольників, не буде мати легітимності, необхідної для його визнання. Про це 8 грудня повідомив в ефірі програми «Церква та світ» глава ВЗЦЗ РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв), пише СПЖ.

Митрополит Іларіон нагадав, що Українська Православна Церква в особі свого єпископату чітко висловилась за збереження наявного канонічного статусу.

«Владі, чого б те не вартувало, потрібно зламати волю ієрархів УПЦ, – зазначив владика Іларіон. – Вживаються всі можливі дії, щоб схилити ситуацію на користь української влади».

Зі слів ієрарха, Патріарх Варфоломій поставив перед Порошенком завдання притягти на «об’єднавчий собор» якомога більше архієреїв.

«Тому що він розуміє, що якщо це буде собор розкольників, а канонічний єпископат не братиме у ньому участі, то все це буде виглядати незграбно та дивно. У канонічній УПЦ 90 архієреїв, і це архієреї, котрі очолюють крупні єпархії з багатотисячним населенням. Тоді як всіх розкольників, разом узятих, не набереться і 40 лжеархієреїв, і окремі з них очолюють, власне, номінальні єпархії. Якщо цей, так званий, об’єднавчий собор буде складатись тільки з розкольників, в нього не буде навіть тієї малої частки легітимності, котра необхідна для того, щоб потім цей собор визнати», – підсумував владика Іларіон.

Раніше, нагадаємо, Синод УПЦ постановив вважати «об’єднавчий собор» незаконним зібранням. 

Попередній запис
Томос, на думку Порошенка, тепер вже не «референдум», а «Акт незалежності»
Наступний запис
Глава прес-служби Парубія – агент Москви, – логіка Філарета

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее