1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Служіння Церкви – нести світло Істини», – речник УПЦ

«Служіння Церкви – нести світло Істини», – речник УПЦ

Підсумки українського Томосу вельми плачевні, і своєю Заявою від 3 квітня 2019 року Священний Синод УПЦ це констатував, сказав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич в інтерв’ю виданню «Фома в Україні», відповідаючи на запитання про значення і сенс Заяви Синоду.

«Як видно, результати плачевні: Помісні Церкви не визнають “ПЦУ” і, схоже, не збираються визнавати; Помісні Церкви говорять про необхідність перевисвячення розкольників і повернення їх в УПЦ, звідки вони вийшли; нинішній владі “томос” теж не приніс користі, що видно з результатів першого туру виборів; конфлікти між людьми в регіонах через “томос” тільки посилилися», – зазначив протоієрей, додавши, що одним із таких сумних підсумків є падіння авторитету у православному світі Константинопольського патріархату і особисто патріарха Варфоломія.

За його словами, будь-яка проблема змушує Церкву напружено шукати рішення, і теоретична база для зцілення українського розколу вже майже вироблена: про необхідність перерукоположення розкольників і об’єднання з УПЦ говорять представники багатьох Помісних Церков.

«Таким чином залишилося тільки знайти волю і бажання, а також прийняти рішення це зробити, – сказав речник УПЦ. – Думаю, навіть якщо цього не станеться найближчим часом, потрібно просто чекати історичного моменту, коли це можна буде здійснити».

Священнослужитель підкреслив, що заява Синоду також адресована і державній владі, оскільки Церква, безумовно, переживає за майбутнє України, за єдність нашого народу і навіть страждає від тих сил, які намагаються свідомо чи несвідомо розірвати країну.

«Служіння Церкви – нести світло істини, називати речі своїми іменами. А значить – і говорити правду можновладцям, – пояснив представник УПЦ. – І в цій Заяві наша Церква відкрито говорить представникам нинішньої влади про те, що її релігійна політика хибна і що, незалежно від того, залишиться після виборів нинішня влада чи прийде нова, важливо, щоб керівники країни зробили висновки і змінили своє ставлення до Церкви».

Також у своїй Заяві Синод звернувся до представників новоствореної церковної структури, і це звернення – заклик схаменутися. «Перед тим, як починати говорити або вести діалог, треба зупинити насильство. Адже чим більше представники “ПЦУ” сьогодні накоять лиха, тим довшим буде наш шлях до єдності», – зазначив протоієрей.

За його словами, ця частина Заяви говорить про те, що УПЦ не сприймає ПЦУ як самостійну структуру, «це люди, які відійшли від нас, в минулому – частина нашої Церкви», тому Синод і закликає їх схаменутися і повернутися, перестати плювати в Матір-Церкву, з якої вони вийшли, і згадати нарешті, що вони – християни.

«Наша Церква не тримає на представників “ПЦУ” зла, – пояснив речник УПЦ. – Хочеться згадати покаянний (або напівпокаянний) лист Філарета, направлений Архієрейському Собору РПЦ в кінці 2017 року. Навіть коли був лише проблиск його покаяння, я пам’ятаю, з якою симпатією поставилися до цієї новини духовенство і віряни нашої Церкви! Так, було здивування, настороженість, навіть якось не вірилося, що це можливо… але і було величезне почуття симпатії і готовності йти назустріч. Невже людина все ж покається за те, що вона створила розкол (адже Філарет був засуджений не за те, що прагнув до автокефалії, а за те, що здійснив розкол у Церкві)? Якщо людина визнає свої помилки, це гідно поваги».

«Скільки б представники “ПЦУ” не зробили нам зла, ми готові пробачити. Тому що ми християни, і Господь наказав нам прощати. І ми готові прийняти їх назад і разом жити в одній Церкві, служити і будувати Церкву як Тіло Христове (пор. Еф. 4:12)», – підсумував протоієрей Миколай Данилевич.

Попередній запис
«Російські щури завелися, ми їх викуримо», – активісти ПЦУ в Дунаєві про односельців з УПЦ
Наступний запис
Голова райдержадміністрації підбивав ПЦУ захопити храм у Повчі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее