1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Скандал в ПЦУ зі святим Пантелеймоном

Скандал в ПЦУ зі святим Пантелеймоном

Як Епіфаній Думенко та ПЦУ зневажили лікарів і намагалися приватизувати святого Пантелеймона та Софію Київську.

9 серпня у приміщенні Національного заповідника «Софія Київська» мало відбутися засідання Поважної ради організації «Орден святого Пантелеймона», до якої входять визначні громадські та політичні діячі, представники різних конфесій (УПЦ КП, ПЦУ, УПЦ МП, УГКЦ). Орден очолює колишній міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

У Софії повинен бути короткий міжконфесійний молебень до небесного патрона всіх лікарів святого Пантелеймона, а далі – засідання в Митрополичих палатах і урочисте нагородження кращих медиків року.

Така красива та важлива подія була заздалегідь запланована, все було домовлено, організаційно узгоджено, навіть усі учасники пройшли тест на коронавірус, але в останній момент довелося кардинально змінити формат події. Чому?

У переддень прийшов лист від дирекції заповідника про неможливість проведення в стінах Софії цієї важливої акції. Керівництво музею наводило безліч різних аргументів, хоч до цього не бачило жодних перепон. До речі, така акція вже проводилася раніше в заповіднику, і все було добре.

Поважні лікарі (а до організації входить цвіт української медичної еліти) були обурені та спантеличені.

Як виявилося, потаємно проти проведення акції у Софії постали представники грецької митрополії – Православної Церкви України. Вони розгорнули справжню спецоперацію, закатали істерику в Міністерстві культури та висунули ультиматум дирекції національного заповідника. Аргумент такий – Софія наша і право молитися в ній належить лише ПЦУ. Насправді головною метою зриву акції з боку ПЦУ, мабуть, було те, що молебень у Софії очолював би старший за віком і статусом Філарет (він постійний член поважної ради організації).

Але це не все. Щоб демонстративно принизити організацію «Орден святого Пантелеймона», глава ПЦУ Епіфаній напередодні нагородив своїм пецеушним орденом теж святого Пантелеймона головного лікаря Національного інституту М. Амосова Сергія Сіромаху. Це виглядало як публічний ляпас Василю Князевичу та всій його поважній раді. Мовляв, ви самозванці, у нас є своє відзнаки, а ваші, то ніщо!

У зв’язку з всім цим, організаторам благородної акції та Василю Князевичу довелося в екстреному порядку шукати інші приміщення та переробляти формат урочистостей.

При цьому представник ПЦУ в поважній раді організації «Орден святого Пантелеймона» Олександр Драбинко, мабуть, намагаючись уникнути звинувачень, дипломатично ухилився від участі в акції нагородження, не прийшовши здавати тест на коронавірус…

У цій усій історії дивує позиція Міністерства культури, зокрема міністра Олександра Ткаченка та керівництва Національного заповідника «Софія Київська». Це вже ними керує Епіфаній Думенко, Петро Ландвитович, і вони тепер готові виконувати усі забаганки грецької ПЦУ?

Відомо ж, що Олександр Ткаченко кращий друг пивовара та смотрящого за ПЦУ Андрія Мацоли, але ж не можна так примітивно лягати під забаганки однієї конфесії, порушуючи Конституцію! Ви ж міністр в Українській державі, а не іподиякон в ПЦУ!

Facebook

Попередній запис
На Закарпатті громада УПЦ відстоює свій храм
Наступний запис
Митрополит Філарет про вибори у Білорусі: слухайте голос совісті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее