1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Синод Румунського Патріархату назвав кліриків та ієрархів ПЦУ неканонічними та закликав Фанар та РПЦ до діалогу

Синод Румунського Патріархату назвав кліриків та ієрархів ПЦУ неканонічними та закликав Фанар та РПЦ до діалогу

21 лютого 2019 року на засіданні Священного Синоду Румунського Патріархату розглядали, у тому числі, питання кризи у Православ’ї, викликаної проблемою українського розколу. Члени Синоду ще раз закликали Вселенський та Московський Патріархати до відновлення діалогу або, у випадку неуспіху, до розгляду українського питання на Синаксисі Глав Православних Церков. Про це повідомляється в офіційному прес-релізі за підсумками зібрання.

«Майже тридцять років питання українського розколу не вирішувалось, також не здійснювалось жодних спроб для цього, як це було у випадку розколу в Болгарії. Помітивши, що ситуація зайшла у глухий кут, у Вселенському Патріархаті видали Томос про автокефалію ієрархам, клірикам та віруючим, котрі перебували у розколі щодо РПЦ та всього Православ’я, але цей Томос був прийнятий лише українським православними віруючими, що не перебували у єдності з Московським Патріархатом. Таким чином, проблема української духовної єдності не вирішена у цей час», – зазначили у Румунській Церкві.

Висловлюючи своє ставлення до ситуації в Україні, Священний Синод наполягає на своїх пропозиціях, озвучених на попередніх засіданнях 24 березня та 25 жовтня 2018 року. Тоді, нагадаємо, було рекомендовано, що Вселенському та Московському Патріархатам варто визначити рішення шляхом діалогу, з повагою до адміністративної та пастирської свободи кліриків та віруючих у країні (включно з правом на автокефалію), і з відновленням євхаристичного спілкування. У випадку неуспіху діалогу необхідно скликати Синаксис всіх Глав Православних Церков, щоб вирішити існуючу проблему.

Водночас, Румунський Патріархат нагадав у рішенні Синоду й про власні інтереси в Україні, особливо у Північній Буковині, де під юрисдикцією УПЦ – Московського Патріархату – перебувають 127 румунських православних приходів. «Необхідно консультуватися з православними румунами, котрі налаштовані зберігати свою етнічну та мовну ідентичність. У цьому значенні, необхідно досягти письмових гарантій того, що українська церковна та світська влада буде поважати цю етнічну та мовну ідентичність румунів, і що вони матимуть можливість організувати Румунське православне вікаріатство, зможуть підтримувати свій духовний зв’язок з Румунським Патріархатом, так, щоб отримувати підтримку у вигляді літургійної та богословської літератури рідною – румунською – мовою», – вважають у Румунській Церкві. Також Синод нагадав, що Українське православне вікаріатство діє в Румунії з 1990 року.

На завершення прес-релізу Румунський Патріархат зазначає, що проситиме Константинополь прояснити проблему неканонічних ієрархів та священиків на Заході, котрі належали до колишнього «Київського патріархату».

Попередній запис
Речник УПЦ розповів про подробиці зустрічі з Патріархом Ілією ІІ
Наступний запис
Кличко став на захист Свято-Покровського Голосіївського монастиря УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее