1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Синод ПЦУ висловився проти богослужіння УГКЦ у Софії Київській

Синод ПЦУ висловився проти богослужіння УГКЦ у Софії Київській

Учасники Синоду ПЦУ вважають за необхідне зберегти вже існуючий порядок богослужінь у соборі Софії Київської. Свою позицію у зв’язку з ініціативою глави УГКЦ Святослава (Шевчука) провести у Софійському соборі всеукраїнську прощу Синод ПЦУ опублікував 4 березня.

У ПЦУ констатували, «що протягом тисячоліття собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоієрархів». У зв’язку з цим учасники засідання постановили «вважати за корисне зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень».

Як повідомлялось, глава ПЦУ ЕпіфанійДуменко заявив, що Софія Київська повинна стати кафедральним собором «єдиної Церкви». Проти ініціативи глави УГКЦ також виступив «почесний патріарх» Філарет, який звернувся до Шевчука з посланням. Він наголосив, що бажання уніатів відслужити літургію в Софії Київській можна порівняти з тим, як «якщо б хтось з православних предстоятелів звершив божественну літургію в соборі святого апостола Петра в Римі».

Міністр культури України Євген Нищук, котрий сам є прихожанином УГКЦ, спочатку видав розпорядження, що 7 квітня 2019 року, на свято Благовіщення, греко-католики зможуть звершити літургію у соборі Святої Софії. Після жорсткої реакції Філарета Мінкульт переглянув свій дозвіл на проведення богослужіння і 23 лютого повідомив, що такі заходи шкодять національній пам’ятці всесвітнього значення, котрим є Софія Київська, і нікому таких дозволів на звершення там богослужінь в Нищука не надавали. Однак незабаром і це повідомлення з сайту Мінкультури було видалене.

Раніше глава УГКЦ Святослав Шевчук оголосив, що 7 квітня у головному храмі Святої Софії відбудеться «богослужіння» та Всеукраїнське «паломництво» представників УГКЦ.

Нагадаємо, будівля собору – частина національного заповідника «Софія Київська», що внесена до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Його заборонено передавати будь-якій релігійній організації та звершувати в ньому богослужіння. Виняток становить 24 серпня – День незалежності України, коли представники релігійних організацій звершують молитву за Україну (запроваджено з 2005 року). З дозволу держави соборо використовувався для святкування різного роду урочистих подій.

Попередній запис
У Львові громада УГКЦ перейшла в ПЦУ, однак у ПЦУ перелякались
Наступний запис
Закордонні парафії УПЦ КП відстоюють свій статус та волю вибору всупереч Томосу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее