1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Синод Кіпрської Церкви заявив про те, що не визнаватиме ПЦУ

Синод Кіпрської Церкви заявив про те, що не визнаватиме ПЦУ

Згідно з рішеннями Синоду, який відбувся 18 лютого, Кіпрська Церква не збирається визнавати ПЦУ в її чинному статусі. Причиною цього є недійсність священицьких і єпископських хіротоній у ПЦУ і відсутність церковної єдності в Україні. Переклад підсумкового документа за результатами засідання публікує речник УПЦ протоієрей Миколай Данилевич на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, власне, про ПЦУ навіть не згадується в тексті рішення, але наведені аргументи не залишають сумнівів, що мається на увазі.

У 1 пункті говориться, що кожен народ має право на власну церковну автокефалію.

У 2 і 3 пунктах критикуються ті Церкви, які не взяли участі в Критському соборі, де можна було узгодити питання про автокефалію. Якби це сталося, то можливо не було б цієї ситуації, що виникла сьогодні.

У 4 і 5 пунктах говориться, що не можна розривати євхаристійного спілкування через вирішення міжцерковних суперечок. «На жаль, це відбувається не вперше. Існують випадки розриву між Антіохійським і Єрусалимським Патріархатами, а недавні випадки між Вселенським і Єрусалимським Патріархатами, а також Вселенським Патріархатом і Афінами».

У 6 пункті говориться, що «двотисячолітній досвід Кіпрської Церкви, а також усієї Православної Церкви, дає нам підстави сумніватися в можливості визнання заднім числом хіротоній, які були здійснені забороненими, відлученими або анафематствованими єпископами. Заборону, відлучення і анафему деяких осіб, які стали ініціаторами української кризи, визнали всі православні».

Отець Миколай пояснює, що позиція Кіпрської Церкви з українського питання Така:

Намір Константинопольського Патріархату надати автокефалію Україні був продиктований бажанням примирення і єдності, однак цього не було досягнуто. Кіпрська Церква закликає Константинопольський патріархат зібрати Всеправославний Собор або збори Предстоятелів. Але і в такому випадку потрібно вирішувати питання з недійсністю хіротоній, здійснених у розколі, для того, щоб «заспокоїти свідомість вірян». Також потрібно досягти єдності між православними в Україні.

Сама Кіпрська Церква заявляє про готовність бути посередником у цьому кризовому питанні: «Кіпрська Церква перебуває в розпорядженні всіх зацікавлених з метою примирення Церкви», «яку Господь придбав Собі Кров’ю Своєю».

Попередній запис
Мінкульт: при відмові перейменування діяльність Церкви можуть заборонити
Наступний запис
Митрополита Митрофана без пояснень доставили в поліцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее