1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Симфонія по-грецьки

Симфонія по-грецьки

Президент Греції Прокопіс Павлопулос заявив, що обов’язком та бажанням православних греків, Церкви Греції та його особисто є «захист ролі Вселенського патріарха», і що лише «Вселенський патріарх уявляє собою вселенськість Православ1я».

У свою чергу, представник Фанару подякував президента Греції за «великий внесок у єдність між Вселенським патріархатом та Церквою Греції протягом всього терміну його повноважень та за підтримку Вселенського престолу Константинополя у важкі часи».

Виникає одразу декілька розгублених питань:

По-перше, викликає подив, що грецький політик висловлюється від імені Елладської Церкви та всіх греків. Так, ніби є її главою або офіційним представником.

РПЦ постійно дорікають тісними відносинами з державою. Однак, дивлячись на Грецію та Фанар, розумієш, що у Росії відносини держави та Церкви є незрівнянно більш вільними, ніж між грецькою державою та рядом грецьких Церков.

По-друге, у Православ’ї завжди вважалось, що «вселенскістю» володіє вся Церква, і висловлює її Вселенський собор, а не особистість предстоятеля якоїсь із Церков, нехай навіть і першої по честі.

У цьому контексті слова грецького президента можна вважати спробою підміни ядра православної віри.

Правблог

Попередній запис
Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній очолив Божественну літургію у Празі
Наступний запис
Реєстратори виправились: ПЦУ тепер значиться «правонаступницею УПЦ КП»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее