1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. «Святі» воїни УПА, Або як “митрополит” Михайло Зінкевич на міжнародний скандал напроповідував

«Святі» воїни УПА, Або як “митрополит” Михайло Зінкевич на міжнародний скандал напроповідував

«Ні дня без сенсацій!», – вочевидь саме таке гасло скоро буде написано великими червоними літерами на стіні адміністративної будівлі Волинської єпархії УПЦ КП. Найцікавіше те, що джерелом цих сенсацій є ніхто інший, як очільник «Київського патріархату» на Волині – Михайло Зінкевич.

Останнім часом ця персона доволі часто привертає до себе увагу різноманітних ЗМІ, і все завдяки його одіозності та вмінню наговорити, наприклад, на міжнародний скандал. Так нещодавно, під час однієї зі своїх проповідей Зінкевич кинув виклик Сейму Республіки Польща, канонізувавши членів Української Повстанської Армії. Нагадаємо, що нещодавно в Польщі визнали УПА терористичною організацією, а Волинську трагедію 1943 року – геноцидом польського населення.

Найцікавіше, що все починалось доволі безневинно. Неділя. День Успіння Пресвятої Богородиці. Відкриття нового храму УПЦ КП в урочищі Вовчак на Волині. Але під час проповіді після богослужіння, немов би якась таємна сила вселилась в Зінкевича і він почав видавати «перли».

«Господь дає нам право визначати значення людини в сьогоденні і минулому… До лику святих причисляє громада. Ці люди, які знаходилися в цьому урочищі (повстанці УПА,- авт..) – це всі люди святого життя», – проголосив Зінкевич під час промови.

«Ми не будемо їм закидати якісь дрібні їхні гріхи (Напевно «митрополит» погано вивчав історію, адже чого лише вартує «дрібна» Волинська трагедія, під час якої, навіть за версією найбільш лояльних до УПА джерел, було вбито і закатовано близь 40 тисяч поляків, – авт..), які має кожен з нас. Але вони своїм життям, своєю кров`ю очищають все. Тому що віддали на вівтар найцінніше, що є у людини – життя (вбитих поляків?, – авт..). Життя віддам за Україну! Ми вважаємо їх людьми святого життя. Сьогодні ми проявили любов до воїнів УПА, де заклали храм, назвавши на їхню честь, назвавши і  причисливши їх до лику святих – Всіх святих Землі української!», – сказав Зінкевч.

«І нехай Сейм приймає яке хоче рішення – наші герої для нас залишаться героями завжди – і сьогодні, і завжди, і навіки віків», – підсумував пан Михайло Зінкевич, підливши масла у вогонь і без того непростих стосунків України і Польщі з даного питання. Тут – занавіс і овації!

Висновки щодо адекватності Зінкевича читачі нашого ресурсу зробили вже давно. Але чи знають про подібні випади представники Польського консульства в Луцьку, яке є одним з найбільших в Україні? Хто відповідатиме за загострення міжнародного конфлікту, якщо ці слова «митрополита» УПЦ КП ляжуть в основу чергового скандалу на найвищому рівні? Чи сприяють подібні заяви примиренню між українською і польською сторонами щодо цього питання?

Доречі, якщо раптом в консульстві Луцька перестануть видавати візи, або ж хоч якось ускладнять цей процес, волиняни знатимуть кому «дякувати» за подібне. Адже черговий «перл» з вуст Зінкевича, як виявляється, може зіпсувати не лише і без того «підмочений» імідж УПЦ КП, але й України на міжнародній арені в цілому.

Попередній запис
Обман і побожне колупання в носі. Як “священики” УПЦ КП ставляться до своїх “таїнств” (ВІДЕО)
Наступний запис
”Київський патріархат” висловив претензії на головний храм УАПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее