1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. СБУ шукає «проросійський зміст» в православній літературі

СБУ шукає «проросійський зміст» в православній літературі

В ході круглого столу «Агресія РФ проти України: історичні паралелі і сучасний вимір» в Покровську Донецької області полковники СБУ Валерій Удовиченко та Юлія Лапутіна повыдомили, що монахи Святогірської лаври роздавали іконки Божої матері з молитвою «проросійського змісту», розповідає СПЖ.

За словами полковника Юлії Лапутіної, «Розслідування проводиться шляхом наукових експертиз, виявлення документів, свідчень людей, які бачили або були учасниками заходів, які здійснювала УПЦ МП. Здійснюється опитування свідків і збір доказів, досліджується церковна література на предмет наявності маніпулятивних текстів».

Представники СБУ також стверджують, що в 2014 році в Донецькій області браття Свято-Успенської Святогірської лаври розмістили на зворотному боці ікони Божої Матері «молитву проросійського змісту» і роздавала її на Великодні свята.

При цьому, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, коментуючи ситуацію «Вістям», заявив, що ніяких офіційних заяв з боку СБУ з приводу розслідувань діяльності УПЦ жодного разу не звучало. Василь Грицак – глава Служби безпеки – вже неодноразово говорив про те, що у його організації немає претензій до УПЦ.

«Ті заяви, які зараз циркулюють в пресі з цього приводу, були озвучені якимись людьми, які представилися співробітниками СБУ, але хто вони насправді, особисто я не маю уявлення, як і більшість наших громадян», – підкреслив Владика.

Крім того, архієпископ Климент сказав, що для роз’яснення про те, що співробітники СБУ називають «молитвами проросійського змісту» потрібно до них і звернутися: «Як правило ті, хто заявляють, що в нашій Церкві моляться за перемогу Путіна або озвучують іншу маячню, ніколи на богослужінні не були і погано уявляють, чим є православне богослужіння».

Важливо, що, за словами ієрарха, СБУ співпрацює з УПЦ, наприклад, з питань гуманітарної підтримки українських військовополонених. «Всі інші заяви людей, які бажають пропіаритися на темі релігії, не заслуговують на увагу», – вважає архієрей.

Попередній запис
Ведучий телеканалу «Zik» назвав всіх православних східного обряду нелюдами
Наступний запис
Після чергового захоплення “філаретівцями”, на храм УПЦ у Птичі знову наклали арешт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее