1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Рішення Синоду ПЦУ можуть бути оскаржені через внутрішні конфлікти

Рішення Синоду ПЦУ можуть бути оскаржені через внутрішні конфлікти

Деякі учасники першого в історії Синоду ПЦУ, який відбувся в Митрополичому будинку при соборі Святої Софії Київської 5 лютого, залишилися незадоволені організацією засідання і тим, хто на ньому був присутній. За повідомленням видання «Главком», «окремі впливові архієреї Православної Церкви України» не виключають, що Вселенський патріархат може не визнати рішень, прийнятих на цьому заході.

Зазначається, що «архієреї», запрошені на засідання в Софію Київську, навіть не знали напевно, що відбудеться саме Синод.

«Всіх запрошували просто на зустріч», – наводить видання слова свого джерела, наближеного до глави ПЦУ Епіфанія Думенка.

«Перше засідання Синоду нової церкви… порядок денний не знаємо… Що стосується посад, то зі мною ніхто не говорив. Ми навіть не знаємо, хто буде членами Синоду сьогодні», – повідомив перед початком «історичного» засідання колишній митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький).

Список членів першого складу «Священного Синоду» викликав запитання у багатьох учасників засідання. Ситуацію спробував пояснити «архієпископ» Євстратій Зоря, зі слів якого стало зрозуміло, що в ПЦУ є різночитання установчих документів і різні «архієреї» вкладають у них різне значення.

«Митрополит Епіфаній консультувався зі Вселенським Патріархом, його представниками, – запевняв журналістів Зоря. – Ніякого порушення Томосу. Ніякого порушення Статуту в цьому немає. Такий склад Синоду відповідає тому порядку, який є і в Константинопольської патріархії і який введений Статутом Православної церкви України».

Однак з такими висновками погодилися не всі, в тому числі «митрополит» Михайло Зінкевич, який раніше розглядався в якості претендента на пост «предстоятеля» ПЦУ: його не запросили до засідання Синоду.

Але різночитання Томосу – не єдиний привід для конфлікту навколо проведеного Синоду.

«Є один чоловік, який далі не здається і керує так, як йому подобається, – поскаржився колишній «предстоятель» УАПЦ Макарій Малетич на Філарета Денисенка і припустив, що прийняті на цьому «Синоді» рішення можуть бути оскаржені. – Я сказав (на зборах) свою думку, як колишній предстоятель, щоб такого більше не було, бо ніхто ні з ким не радився (щодо призначень членів Синоду, – ред.). Тут багато наслідків є. Є архієреї, нехай звертаються, якщо бажають, до Вселенського патріарха. Це їхнє право».

Попередній запис
«Єпископ» УПЦ КП: архієреї не вважають Синод ПЦУ повноважним
Наступний запис
Ієрархи УПЦ в США (філія Фанару) здивовані, що Томос дали так швидко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее