1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Керівництво військового ліцею в Києві закрило домовий храм УПЦ

Керівництво військового ліцею в Києві закрило домовий храм УПЦ

11 листопада 2018 року в домовому храмі Спаса Нерукотворного на території Київського військового ліцею імені Івана Богуна звершили останню Літургію. Як пояснив настоятель храму протоієрей В’ячеслав Ліпатов, церкву закрили за розпорядженням керівника ліцею, генерал-майора Ігоря Гордейчука. Про це повідомляє СПЖ.

Гордейчук брав участь у бойових діях на Донбасі, під Іловайськом його важко поранили. Генерал-майор дивом вижив, був на лікуванні у Харкові, потім у Києві, звідти його перевезли в Америку. Після повернення з-за кордону керівник ліцею радикально змінив своє ставлення до Церкви.

Настоятелю храму Спаса Нерукотворного заборонили спілкуватись з ліцеїстами. Члени громади не раз ходили на прийом до керівника ліцею та намагались домовитись, але не змогли нічого добитись.

Протоієрей В’ячеслав Ліпатов сам закінчив навчання у Київському військовому ліцеї. Священик розповів, що храм Спаса Нерукотворного вони з прихожанами особисто облаштували у кімнатці на території оркестру в 2012 році. Церква виникла з ініціативи батьківського комітету громадської організації «Кадетська співдружність», згідно з Договором та Меморандумом про співпрацю УПЦ та Міністерства оборони України та за розпорядженням міністра оборони від 6 грудня 2012 року. Приміщення для храму виділив попередній керівник. У богослужіннях регулярно брали учать ліцеїсти, офіцери та їхні сім’ї. Сюди привозили для поклоніння святині, тут проводили спільні заходи та духовно підтримували молодь.

Так тривало 4 роки. 12 липня 2016 року храм закрили вперше. 28 серпня того ж року його відкрили. Але у 2017 році почались проблеми з допуском прихожан на територію храму. Новий керівник та його заступники вимагали скласти списки та надати копії паспортів членів церковної громади. Вимоги пояснювали перевірками СБУ.

«Кожної неділі, коли їхав на службу, я не знав, пропустять мене чи ні», – поділився о. В’ячеслав.

На території КПП Київського військового ліцею служать члени УПЦ КП. Весь час громада храму Спаса Нерукотворного мирно співіснувала з ними. Як зазначив протоієрей В’ячеслав, приміщення у представників Київського патріархату дуже тісне і зовсім не прилаштоване для богослужінь. На пасхальній службі були присутні тільки 6 чоловік: 4 солдати та 2 цивільних. Незважаючи на те, що громада не численна, їм призначили капелана.

9 листопада 2018 року отцю В’ячеславу зателефонувало керівництво ліцею. Священику сказали, що ліцеїстам потрібна інша церква і «УПЦ більше не буде в армії». Настоятеля попередили, що з понеділка доступ на територію навчального закладу буде закритий і для нього, і для всіх прихожан храму Спаса Нерукотворного.

«Незважаючи на те, що я був у лікарні, часу не дали», – розповів протоієрей В’ячеслав. Він пояснив, що викладацький склад був не радий такому рішенню керівництва.

«Багатьох офіцерів я вінчав тут, хрестив їхніх дітей. Ще два роки тому й ліцеїсти, й офіцери теж активно брали участь у богослужіннях. Були такі, котрі не пропускали жодної служби, регулярно причащались, – поділився священнослужитель. – І ось я зателефонував деяким офіцерам, а вони кажуть: “Нам, звісно, образливо, але ми нічого не можемо вдіяти”. Курсанти теж з жалем поставились до новини про закриття. Сказали: “Ми б хотіли, щоб тут була церква, це було добре”».

11 листопада отець В’ячеслав відслужив у храмі останню Літургію. Довелось демонтувати іконостас та вівтар, щоб вони не були осквернені. Богослужіння звершили вже тільки на престолі. Потім розібрали й престол, прибрали за собою кімнатку, вийшли та здали черговому по КПП церковні приміщенні.

Прості солдати зі співчуттям поставились до священика, котрий 6 років молився Богу за ліцеїстів та викладацький склад. Вони допомогли все прибрати та винести церковне начиння. Зі слів отця В’ячеслава, до вчинку керівництва ліцею він поставився спокійно, адже за 2 роки утисків встиг морально підготуватись до будь-якого розвитку подій. «Так сам жителі Гадаринської країни вигнали Господа, коли Той зцілив біснуватого. Вони вирішили, що Бог їм не потрібний», – сказав отець В’ячеслав.

Нагадаємо, 9 листопада 2018 року у Генштабі ЗСУ спростували наявність заборони на допуск капеланів УПЦ до воїнських частин.

Попередній запис
Сербська Православна Церква закликала винести питання автокефалії на Всеправославний Собор
Наступний запис
Петро Порошенко не з’явився на домовленій зустрічі з архієреями УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее