1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. «Румун – їдь до Румунії!»: як тривала атака ПЦУ на храм УПЦ у Товтрах

«Румун – їдь до Румунії!»: як тривала атака ПЦУ на храм УПЦ у Товтрах

24 березня 2019 року в селі Товтри Заставнівського району Чернівецької області активісти ПЦУ намагались захопити Свято-Успенський храм УПЦ. Відбулась бійка, віряни викликали поліцію та оформили заяву про факт провокацій до правоохоронних органів. У прес-службі Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ зазначають, що конфлікт не набув би такого масштабу, якби не участь «служителів» нової церковної структури –«благочинного» ПЦУ Заставнівського району Віталія Мензака і ще одного «служителя».

У єпархії повідомили, що конфлікт розпочався одразу після недільного богослужіння, коли релігійна громада та гості, помолившись та причастившись Святих Христових Таїн, вийшли з храму. Серед гостей були духовні чада та знайомі настоятеля протоієрея Іоанна з сусідніх сіл, котрі прибули молитовно підтримати прихожан у зв’язку з інформацією про можливе захоплення Свято-Успенського храму в цю неділю.

Коли люди вийшли з храму, то почули на свою адресу безпідставні звинувачення та образливі слова прихильників ПЦУ, які знаходились на території церкви. Людей лаяли «московськими проплаченими тітушками». Настоятелю храму протоієрею Іоанну почали кричати, що він румун і нехай їде до Румунії, хоча він за національністю українець. В свою чергу релігійна громада почала співати молитви і мирно виходити на дорогу, але поведінка «вірян» ПЦУ стала агресивнішою: дивно бачити таку реакцію на молитву. За свідченнями парафіян храму, від деяких прихильників ПЦУ було чути запах спиртного.

Трохи згодом до храму під’їхали «благочинний» ПЦУ Заставнівського району Віталій Мензак ще з одним «служителем». Коли отець Іоанн з вірянами вийшов за огорожу церкви, до нього підійшли «служителі» ПЦУ та вимагали пустити їх на територію.

Настоятель пояснив, що їх не пустить, оскільки земля, на якій стоїть храм, надана релігійній громаді у постійне користування і він має законне право їх не пустити. «Служителі» ПЦУ відповіли, що у них будуть документи на храм, на що отець Іоанн зауважив, щоб вони тоді й приходили. Після чого прихильники ПЦУ хотіли силоміць відтягнути протоієрея Іоанна подалі від хвіртки. За отця Іоанна почали заступатись парафіяни: саме тоді почалась штовханина між людьми. На жаль, це насилля відбувалося з дозволу «служителів» ПЦУ: якби вони не приїхали, то конфлікту в таких масштабах не відбулося б.

До речі, за чотири дні до цього конфлікту, в четвер 21 березня, у Заставнівській РДА «служителі» ПЦУ та представники Української Православної Церкви провели переговори. У перемовинах також приймали участь голова Заставнівської районної адміністрації Кітар Ю. Р. та держслужбовці.

В перемовинах дійшли згоди, що «служителі» ПЦУ не будуть проводити ніяких заходів на території тих храмів, де земля віддана релігійній громаді у постійне користування і поступати по любові. Про це знав «благочинний» Віталій Мензак, оскільки він особисто приймав активну участь у перемовинах, також він знав, що у парафії на честь Успіння Пресвятої Богородиці у селі Товтри земля надана у постійне користування.

Таким чином, «служитель» Віталій Мензак не дотримався умов домовленостей і поступив «по любові»: навмисно приїхав, спровокував штовханину та поглибив релігійний конфлікт в селі Товтри.

Після штовханини «служителі» ПЦУ сказали, що їдуть по хатах «причащати» людей. Вони сіли в машину, об’їхали храм і з іншого боку таємно через хвіртку зайшли на його територію з іншого боку. Настоятель храму отець Іоанн вирішив не відповідати злом на зло і не нагнітати ненависті між людьми. Він закликав не виштовхувати силоміць «служителів» ПЦУ та попросив парафіян з миром розходитись, а контроль за храмом залишив за поліцією, оскільки храм знаходиться під охороною.

Як стало відомо, в той же день «благочинний» ПЦУ Заставнівського району Віталій Мензак на досягнутому не зупинився. Він зібрав вісім «служителів» ПЦУ та групу прихильників ПЦУ і поїхали в село Васловівці до парафії на честь Успіння Пресвятої Богородиці та «розігрували схожий сценарій», що був в селі Товтри.

Попередній запис
Патріарх Варфоломій виступив з апологією церковного курсу Фанару
Наступний запис
Епіфаній подякував США за захист свободи віросповідання в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее