1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Розкол у ПЦУ може вирости у дещо більше, ніж сварка за владу, – ТСН

Розкол у ПЦУ може вирости у дещо більше, ніж сварка за владу, – ТСН

Лист на бланку УПЦ Київського патріархату спричинив цілий вибух в інформаційному простоі просторі. Те, що трапилось, може зруйнувати новостворену автокефальну Православну церкву України. Це означає, що в Україні і досі існує Київський патріархат, який уже ліквідований. Але з цим, як виявилось, не згоден «почесний патріарх» Філарет. Саме він хоче скликати помісний собор і змінити статут нової церкви, що загрожує втратою томосу від Константинополя, йдеться у сюжеті ТСН.

Про конфлікт у новоствореній Православній Церкві України знали тільки воцерковлені люди, проте усі воліли мовчати і чекати. Але цього тижня усе оголилося і ризикує перерости в дещо інше, ніж звичайну сварку та боротьбу за владу.

Перед голосуванням на соборі 15 грудня УАПЦ та УПЦ КП провели помісні собори, де ухвалили приблизно однаковий текст – у разі створення помісної церкви Київський патріархат та УАПЦ ліквідовуються.

Керівник Департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш повідомив, що статути цих об’єднань ліквідовані. Однак дані державного реєстру свідчать про протилежне. До того ж Філарет вже заявив, що ліквідувати юрособу УПЦ КП може лише той, хто її створив.

Новообраний предстоятель Епіфаній на соборі 15 грудня був креатурою патріарха Філарета, але лояльний предстоятель був не остаточним задумом очільника ліквідованого нині Київського патріархату, тому що Філарет де-факто планував повернути собі головну посаду уже в новій церкві. Та схоже митрополит Епіфаній на такий його план не пристав і шанована в Україні людина раптом виявилася ініціатором загрозливого скандалу.

Попередній запис
Уніатський «Київський патріархат»: небезпека, що наближається
Наступний запис
Філарет хоче оцінити рівень підтримки у ПЦУ та називає собор 15 грудня «не українським»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее