1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Розкольники після програшу в суді звинувачують УПЦ у спробі «захопити» храм у селі Пилипець

Розкольники після програшу в суді звинувачують УПЦ у спробі «захопити» храм у селі Пилипець

Закарпатська єпархія Київського патріархату звинуватила представників Хустської єпархії УПЦ у тому, що ті планують «силове захоплення» храму в селі Пилипець Міжгірського району. На сайті УПЦ КП була опублікована заява, у котрій прогнозувалась «спроба захопити» храм Різдва Пресвятої Богородиці, котрий залишається у розпорядженні розкольників вже близько трьох років. Про це повідомляє Спілка православних журналістів.

З тексту слідує, що 8 серпня 2018 року представники УПЦ нібито збирались «захопити» храм, громада котрого, як продовжують стверджувати у Київському патріархаті, «перейшла» до них від канонічної Церкви. Цікаво, що автори заяви не орієнтуються у тому, як правильно називається село, в котрому вони заволоділи храмом, перехрещуючи його то на «Пелипець», то на «Пилепець».

У Хустській єпархії пояснили, що громади Київського патріархату в Пилипці вже давно немає. Вона проіснувала тут певний час, з серпня 2015 року, після розпорядження обласної влади перереєструвати на користь УПЦ КП місцеву громаду УПЦ.

Пилипець – єдине на Закарпатті село, у котрому Київському патріархату вдалося захопити в такий спосіб храм у 2015 році. Перед «переходом» на сторону УПЦ КП переметнулась церковна «двадцятка», у розпорядженні котрої була також вся храмова документація. Основна маса вірян залишилась на стороні канонічної Церкви. Хустська єпархія УПЦ відстояла свій приход у суді, вигравши справу за визнання перереєстрації незаконною.

Доступу до храму, тим не менш, громада УПЦ не отримала.

Враховуючи, що віддавати храм розкольники не мають наміру, Хустська єпархія офіційно звернулась до сільської ради з проханням дозволити відслужити Літургію у вказаний день – 8 серпня. У місцевої влади заперечень по суті не було, окрім одного – що Київський патріархат буде проти. Тому, як пояснив секретар єпархії протоієрей Іоанн Розман, було вирішено не йти на конфлікт, а добиватись доступу до храму в законний спосіб.

«Наш край об’єднує безліч релігій та конфесій, і ми бережемо мир, діючи лише згідно з законом та етикою толерантного спілкування», – зазначив секретар Хустської єпархії.

Попередній запис
Ніхто не знає, з якими пропозиціями Патріарх Кирило їде у Константинополь, – російський історик Зубов
Наступний запис
Філарет поспішив заявляти про захоплення нерухомості УПЦ, – політолог

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее