1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Реєстрацію та перереєстрацію релігійних громад потрібно спростити, – Олена Богдан

Реєстрацію та перереєстрацію релігійних громад потрібно спростити, – Олена Богдан

Соціолог Олена Богдан, котра виграла конкурс на посаду глави Держслужби з питань релігій та етнополітики, заявила, що поліція та СБУ повинні захищати громади, що вирішили змінити юридичну підлеглість. Про це йдеться у її інтерв’ю для РІСУ.

«Реєстрацію і перереєстрацію потрібно адекватно спростити, зробити максимально прозорою і зрозумілою. Причому проблема не лише в напрузі довкола переходів громад православних церков, про що часто чуємо. Наприклад, нещодавно одна нехристиянська релігійна організація, дуже добре відома експертам, абсолютно аполітична, не змогла пройти перереєстрацію в облдержадміністрації протягом півроку. Як розповіли представники цієї релігійної спільноти, через півроку документи повернули з відмовою та ще й у такому загальному формулюванні, що їм важко зрозуміти, які правки потрібні.

Реєстрація і перереєстрація не мають бути виснажливими випробуваннями, джерелом стресів чи розчарувань. Спробуємо розв’язати ці проблеми», – обіцяє Олена Богдан.

З її слів, вона вивчила причини, через які юридична зміна підпорядкування громади при переході з ПЦУ до УПЦ не відбулася.

«З еклезіологічного (тобто церковного) погляду важливі не записи в юридичних документах і навіть не назва на вході, а те, кого з очільників Церков згадують під час Літургії ‒ якого саме митрополита чи патріарха. Саме це і є сутнісною ознакою того, до якої Церкви належить певна парафія. Нині низка громад, які здійснили зміну підпорядкування з еклезіологічного погляду, не пройшли юридичну процедуру. Серед причин, на превеликий жаль, і складність юридичних процедур, і фінансові фактори, і ситуації погроз та фізичного насилля. Останнє можливо вирішити лише в разі ефективної роботи поліції та СБУ: саме правоохоронні органи мають повноваження захистити громадян. Держетнополітики в цій складній ситуації може допомогти моніторингом: організувати комфортний спосіб подання інформації про ці проблеми, обробляти та передавати до правоохоронних органів інформацію», – зазначила Богдан.

Попередній запис
Олександрійську єпархію відвідав представник СММ ОБСЄ
Наступний запис
ПЦУ об’єднує меншість православних, – релігієзнавець Миколай Мітрохін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее