1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Речник УПЦ: Визначення конфлікту на Донбасі – справа влади, а не Церкви

Речник УПЦ: Визначення конфлікту на Донбасі – справа влади, а не Церкви

Не кожен конфлікт переростає у війну, але кожна війна є конфліктом, зазначив заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич в ефірі «Радіо Марія». Представник УПЦ коментував закиди на адресу Церкви в тому, що вона «не називає речі своїми іменами».

«Кожна війна – це конфлікт, і називати війну конфліктом не є помилкою, це абсолютно правильно, – сказав речник УПЦ. – Те, що відбувається там,– це війна, але питання в тому, яка саме – міжусобна або за участю іноземних сил».

Він наголосив, що Українська Православна Церква не висловлюється з цього приводу, тому що давати чітке визначення конфлікту має сама держава: «Ми намагаємося уникати політичних визначень, тому що, по-перше, вони не приносять ніякої користі і в рамках Церкви ніяк не допоможуть. Це не справа Церкви. Є визначення держави, вчора була одна влада, сьогодні інша, але це питання до влади, до юриспруденції».

За його словами, через відсутність чіткого визначення конфлікту на рівні держави виникали складності навіть при звільненні полонених, в якому брала участь Церква.

«Виникало питання, а чи полонені вони? Адже полонені можуть бути тоді, коли є відкрита війна, коли дві країни знаходяться в стані війни. Росія каже – ні, ми не воюємо. Хоча вони сприяють цій війні зі свого боку. Значить, це не полонені, тому що є певне законодавство, і називаються вони вже якось по-іншому – заручники або якось інакше, не знаю. Але це не моє питання, це не питання священика, це не питання Церкви – це питання держави, законодавчих органів і різних міжнародних структур – як класифікувати ту чи іншу війну. Нехай вони самі між собою розберуться – це війна між Україною і Росією або це, все-таки, внутрішній конфлікт, або внутрішній конфлікт з елементами зовнішнього втручання. Це питання до Генерального штабу, до кого завгодно – тільки не до Церкви і священиків», – наголошує Данилевич.

Попередній запис
Чорноморець: Філарет – невдячний, нехай його прихильники покажуть Томос
Наступний запис
«За українську церкву» критикує одного з тернопільських ієрархів ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее