1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Рейдерство на Закарпатті: один храм захоплений, другий вдалося відстояти

Рейдерство на Закарпатті: один храм захоплений, другий вдалося відстояти

167 лютого 2019 року рейдери з ПЦУ (Київського патріархату, УАПЦ) захопили ще один храм у Ясінянському благочинні Хустської єпархії УПЦ на Закарпатті. Цього разу об’єктом рейдерського захоплення стала старовинна Свято-Преображенська церква в смт Ясіня/Плитоватий, настоятелем котрої є отець Іоанн Ткач. Як повідомив кореспонденту СПЖ благочинний Ясінянської округи протоієрей Віталій Кемінь, рейдери, захопивши храм, перейшли до погроз священику.

Це вже третій храм у сектора селища Ясіня, котрий захоплює одна й та сама рейдерська група. Раніше були захоплені приходи у Ясіня/Кевелів та Ясіня/Лопушанка.

«Знову до храму привезли жителів різних присілків, одних і тих самих, що захоплювали наші храми минулого разу, я впізнав цих людей, вони були і в Лопушанці. Вони привозять одну й ту саму масовку. Ми теж були не одні: прибув секретар єпархії, інші священики, але що робити, якщо нас 60, а їх набивається до храму під 200», – розповів благочинний.

З його слів, після захоплення «активісти» погрожували престарілому отцю Іоанну та його дружині, що навіть не виселять, а «викинуть» їх з будинку. Це був, зокрема, службовець управління Пенсійного фонду в Рахові Павло Браничук.

Після захоплення рейдери попрямували до ще однієї церкви в селищі Ясіня – на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Однак там прихожани і духовенство не допустили нападників до будівлі, і цей храм поки що вдалося відстояти.

Вочевидь, не будучи морально готовими до спротиву, рейдери почали погрожувати і його настоятелю. Протоієрей Олександр Гаспарович, глава сім’ї з двома неповнолітніми дітьми, почув від такого собі Юрія Йосипчука, що той має намір викинути його у річку.

Незважаючи на те, що діючі особи у терорі, що розтягнувся на кілька тижнів, ті самі, указ про «прийняття парафії» цього разу видав не Варсонофій з УПЦ КП, а Віктор Бедь, котрий раніше представляв УАПЦ. На його сайте з’явилась новина про те, що «прихожани» нібито попросили його прийняти храм у своє розпорядження.

Попередній запис
Мінкультури відмовилось надати журналістам статут ПЦУ
Наступний запис
У волинському селі Клепачів громада УПЦ відмовилась іти на «збори за ПЦУ» через порушення домовленостей про їхній формат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее