1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Рейдери ПЦУ з Мащі, що захопили храм УПЦ, жалілись поліції, як їх «ображають»

Рейдери ПЦУ з Мащі, що захопили храм УПЦ, жалілись поліції, як їх «ображають»

Прихильники ПЦУ з села Маща Костопільського району Рівненської області вимагали від співробітників районного відділення поліції, щоб ті захистили їх від «утисків» з боку УПЦ. Про це повідомив у Facеbook телеканал «UA: Рівне».

Парафіяни ПЦУ звинуватили УПЦ в тому, що та нібито фінансує «тітушок», які б’ють місцевих жителів.

За фактом, у ніч з 2 на 3 січня 2020 року два десятки молодих чоловіків з числа прихильників ПЦУ з битами напали на чотирьох вірян УПЦ, які несли чергування біля Іоанно-Богословської церкви в Мащі. Забиття, вивихи, розбиті голови і багато крові – так активісти ПЦУ розправилися з молодими людьми, які охороняли храм. Поліція в цей час ховалася в службовому автомобілі.

4 січня 2020 року у двір священика УПЦ в Мащі в черговий раз невідомі кинули ємність з запальною сумішшю. «О 7:00 ми викликали поліцію, – повідомила дружина священика, матушка Анна. – Приїхали, оглянули, щось записали і поїхали. Так було і минулого разу, тільки толку від правоохоронців немає ніякого. Мені здається, вони навіть зловмисників не шукають».

20 січня 2020 року близько 11:00 місцеві прихильники ПЦУ зрізали замки на дверях Іоанно-Богословської церкви села Маща Костопільського району і захопили її, повідомляє СПЖ.

Свідки події розповіли, що поліція і голова Костопільської РДА Олександр Коваль допомогли активістам нової релігійної організації захопити сільський храм.

Місцеві жителі припустили, що про захоплення рейдери домовилися з працівниками правоохоронних органів під час пікету, який Костопільський райвідділ поліції провів вранці цього дня.

Поліція блокувала доступ на територію храму, а керував процесом голова Костопільської РДА Олександр Коваль, який місяць тому під час круглого столу запевнив, що храм під його особистою охороною до отримання офіційної відповіді від Мін’юсту щодо правомочності представлених обома релігійними громадами документів.

«Після пікету поліція приїхала до церкви, наших охоронців храму закрили в автомобілях і начебто проводили допит, тим самим забезпечивши вільний доступ для активістів ПЦУ, щоб різати замки. Настоятеля, який прибіг до церкви, хотіли побити. Уникнути розправи священикові вдалося, сховавшись у будинку своєї парафіянки», – розповів керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Сарненській єпархії УПЦ протоієрей Віктор Земляний.

За словами парафіян храму, відстояти церкву не було жодних шансів, так як різати замки приїхали багато сторонніх осіб з інших населених пунктів, які вели себе дуже жорстко і нахабно.

Захоплений храм активісти ПЦУ довірили під охорону співробітників правоохоронних органів.

Попередній запис
На Волині активісти ПЦУ під приводом похорону спровокували черговий конфлікт
Наступний запис
Архієрей СПЦ: Ми не визнаємо українських розкольників членами Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее