1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Рейдери з ПЦУ вчергове намагались захопити храм у Луці-Мелешківській

Рейдери з ПЦУ вчергове намагались захопити храм у Луці-Мелешківській

28 вересня 2019 року агресивний актив ПЦУ вчергове намагався захопити Спасо-Преображенський храм у селі Лука-Мелешківська Вінницької області. На захист приходу стали віруючі канонічної Церкви і співробітники правоохоронних органів, які своєчасно відреагували на сигнал про можливу провокацію в селі. Про подробиці суботньої рейдерської атаки розповіли журналісти телеканалу «Інтер».

Як повідомили парафіяни та настоятель храму отець Василій, вперше з початку релігійного конфлікту в селі на адресу віруючих почали звучати погрози фізичної розправи, в бік прихожан летіли не тільки образи, але і камені.

«Погрожують, що виженуть з села, виріжуть сім’ї, ображають, принижують, – розповіла прихожанка Спасо-Преображенського храму. – Мені здається, що православна людина так робити не може. Страшно жити».

Зараз активісти ПЦУ вдають, що нічого подібного не було і каміння ніхто не кидав, а «просто руку піднімали». При цьому вони зізналися, що ображені на телеканали, до яких вони зверталися за допомогою, але ті не приїхали знімати їх силову акцію.

«Ми вчора запросили ICTV, 1 + 1, 33 канал. До нас ніхто не приїхав. Вони тільки запитали – ви битися будете?», – прокоментувала одна з жінок.

Отець Василій вкрай стурбований загостренням конфлікту. За його словами, сварки для жителів села стали вже звичною справою, але зараз атмосфера напружена до межі і загроза життю прихожан – це не жарти.

«Це все почалося з 26 січня, коли були проведені незаконні збори в клубі, – розповів священнослужитель. – Церковну громаду, прихожан не пустили в клуб голосувати, 200 чоловік на вулиці стояли, в зал не пустили. Ось вони провели там збори, зробили списки і сказали, що “це – церковна громада”».

У Вінницькій єпархії УПЦ висловили подяку віруючим і правоохоронцям, які своєчасно відреагували на анонсовану прихильниками ПЦУ силову акцію і запобігли рейдерському захопленню храму.

«Оскільки загроза вчинити силову акцію була безпідставною, з самого ранку 28 вересня, до храму в Луці-Мелешківській почали сходитися віруючі з Вінниці і району, щоб підтримати і, при необхідності, захистити місцеву релігійну громаду УПЦ. На можливу провокацію оперативно відреагувала поліція. Присутність великої кількості правоохоронців певною мірою остудила гарячі голови активістів, деякі з яких були рішуче налаштовані на насильницькі дії і були впевнені, що поліція неодмінно повинна допомогти їм захопити храм. Вінницька єпархія УПЦ висловлює подяку Національній поліції за забезпечення громадського порядку, дотримання законності та недопущення порушення законних прав віруючих», – йдеться в повідомленні єпархіальної прес-служби.

Попередній запис
Білоруська Церква не просить і не потребує автокефалії, – митрополит Мінський Павло
Наступний запис
Митрополита Еммануїла відрядили врегулювати чвари усередині ПЦУ, – соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее